Hlavní obsah

Tajemství ghanského mikropivovaru spočívá v místní ingredienci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky první ghanský mikropivovar založil dvaašedesátiletý Clement Djameh v hlavním městě Accra před patnácti lety. Aby snížil vysoké náklady za dovoz sladového ječmene, při výrobě zlatavého moku ho nahrazuje v Ghaně lehce dostupnou rostlinou s názvem čirok. Jeho piva jsou oblíbená zejména mezi turisty, na chuť jim však postupem času přicházejí i Ghaňané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ghanský mikropivovar nahrazuje sladový ječmen čirokemVideo: Reuters

 
Článek

Djameh ve svém mikropivovaru, prvním svého druhu v zemi, vyrábí zlatavý mok už patnáct let.

Pivo u něj vzbudilo velký zájem, když byl ještě dítě. Jeho otec totiž býval učitelem němčiny, a tak se mnohdy staral o německé návštěvníky, kteří do země přijížděli a pivo vyžadovali.

„Německý velvyslanec do Ghany obvykle posílal výzkumníky a často i turisty, o které se staral můj otec. Když přijeli, pilo se hodně piva, protože, jak je známo, Němci ho mají velmi rádi. Už v té době mě fascinovalo,“ svěřil se agentuře Reuters Djameh.

Musel vyzkoušet 80 druhů čiroku

Proces vaření je v jeho pivovaru jedinečný. Namísto tradičního, ovšem v zemi těžce dostupného a drahého sladového ječmene totiž používá lokální surovinu - rostlinu s názvem čirok. Než našel ten nejvhodnější, vyzkoušel prý asi 80 druhů.

Jeho piva jsou oblíbená především u turistů, postupem času si na nich však začínají pochutnávat i Ghaňané. „V porovnání s ostatními pivy je tohle o něco hořčejší. Tu hořkost bych proto trochu snížil, aby si ho lidé mohli užít ještě víc,“ říká Kwame Monney. „Chutná velmi dobře. Je to něco inovativního, takže si to velmi užíváme,“ dodává jeho krajan Courage Setewu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám