Hlavní obsah

Maskáče a krajky - válka v Donbasu inspiruje módu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maskovací potisk, dvouhlavý ruský orel a sovětský srp a kladivo: válčení s Kyjevem inspiruje módní návrháře na východě Ukrajiny, ovládaném proruskými separatisty. Výsledky této kreativity ale leckdy u zákaznic budí rozpaky, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Válka se promítá do životů běžných lidí. A projevuje se to i na oblečení. Ilustrační foto

Článek

V Doněcku, velkém průmyslovém městě, které se stalo "metropolí" separatistů, si lze vzít na sebe třeba černo-modro-červené šaty, tedy v barvách vlajky "Doněcké lidové republiky", vyhlášené povstalci.

Sedmadvacetiletá švadlena Julija Morozovová už dodává kostýmy místnímu divadlu, ale snaží se diverzifikovat své podnikání, a tak zkouší u klientů brnkat na notu vlastenectví, oživovaného během tří válečných let. Konflikt také přiměl západní značky zavřít obchody s konfekcí.

Róba v barvách povstalecké trikolóry, která byla vystavena v celé kolekci v doněckém parku, je ozdobena na hrudi impozantním bílým dvouhlavým orlem, který je součástí ruského státního znaku a také figuruje na praporech "Doněcké lidové republiky".

Nechybí srp s kladivem

Další šaty, v černé barvě, se nazývají "Uhlíček", což je narážka na hlavní komoditu v uhelné pánvi. Prodávají se spolu se šátkem v barvách samozvané republiky.

Rudé šaty s výšivkou představující státní znak Sovětského svazu: srp s kladivem obklopený snopy pšenice. Ty jsou určeny lidem nostalgicky vzpomínajícím na SSSR, kterých v regionu není málo. „Narodili jsme se v Sovětském svazu," říká na vysvětlenou mladá žena.

Foto: Profimedia.cz

Móda do sebe promítá aktuální dění ve společnosti.

Přestože se kolemjdoucí spokojují jen s focením poněkud extravagantních rób Julije Morozovové, švadlena ujišťuje, že již několik šatů prodala. Zakázky dostala nejen na povstaleckém východě, ale také z Moskvy nebo z ruských oblastí hraničících s Ukrajinou.

Zachovat si lidskost

Konflikt mezi separatisty a vládními silami si od dubna 2014 vyžádal více než 10 000 životů. Boje se zmírnily od uzavření mírových dohod v Minsku v únoru 2015, ale střety pokračují a pravidelně si vybírají další oběti. Podle odhadů ze zhruba miliónu obyvatel, které měl Doněck před válkou, asi třetina uprchla. Kupní síla těch, kteří zůstali, upadla.

Další místní návrhářka Taťjana Pročenková se rozhodla vsadit na rostoucí popularitu maskovacích vzorů v barvě khaki. Kolekci, nazvanou Eklektismus, prodává v butiku v centru města.

„Nápad jsem dostala v roce 2015. Bylo to na jaře, stromy kvetly, bylo hezky a teplo. Současně vybuchovaly granáty a lidé umírali," vzpomíná. „Válka měla velký dopad na tuto kolekci. Hlavní myšlenkou bylo, že navzdory válčení zůstávají obyvatelky Doněcku něžné a ženské," zdůrazňuje brunetka a čtyřicátnice, která šije své róby už desítku let a pracuje v klasičtějším stylu než před válkou.

Západní řetězce vymizely

Válka podle ní přiměla mnoho žen vyměnit své šaty a lodičky za džíny a tenisky. Ale díky uklidnění situace na frontě "si začínají vybírat jemnější oblečení, s čímž jim chceme pomoci", dodává Pročenková, která dává dohromady oblečení v barvách khaki s krajkou a plisováním.

Její nové modely by ale přesto nejspíše neokouzlily klientky, které dávají přednost populárním západním řetězcům, jako je Mango či Zara. Ty ale z Doněcka zmizely po vypuknutí války.

„Armádní styl, pseudovlastenecké motivy, 'ruské' výšivky, nekvalitní oblečení - ne, nic z toho se mi nelíbí. Lepší je to přenechat vojákům a politikům," vzpurně hlásá lingvistka Jelena, která má potíž s tím, aby sehnala oblečení na sebe a pro svou čtyřletou dcerku.

Reklama

Výběr článků

Načítám