Hlavní obsah

V Sýrii znovu vaří pivo, Česko v tom má prsty

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve válkou zmítané Sýrii se znovu rozjela produkce piva. Za novým pivovarem stojí dva Syřané, kteří žili v České republice, a z naší země pochází i technologie na vaření piva. Dvojice podnikatelů neskrývá velké ambice, již příští rok by totiž měl pivovar produkovat 15 miliónů litrů piva.

V Sýrii začali znovu vařit pivoVideo: Novinky/AP

 
Článek

V Sýrii dříve existovaly dva státem řízené pivovary. U Damašku se vařilo pivo značky Barada, v Aleppu pak Al-Šarq. Válka ale produkci zastavila a do země se tak muselo dovážet pivo z Libanonu.

Změna nastala až letos, kdy došlo k otevření pivovaru Aradoz ve městě Safita, nacházejícím se na západě Sýrie v oblasti, kterou kontroluje vláda. O obnovu masové produkce piva se postarali Nabíl Abbás a Tárik Ahmad, kteří do nového pivovaru investovali v přepočtu 330 miliónů korun.

„Tento projekt jsme plánovali dva roky. Začali jsme se získáváním povolení a pak přišly na řadu tři fáze. V první jsme dosáhli produkce 1,5 miliónu litrů piva, v té druhé se chceme dostat na tři milióny litrů na konci letošního roku a naší ambicí je rozšířit příští rok produkci až na úroveň 15 miliónů litrů piva za jeden rok,“ uvedl pro agenturu AP Nabíl Abbás.

Foto: Arados Beer

Pivo Arados, které vaří v syrském pivovaru.

Oba Syřané žili v České republice, kde také čerpali potřebné know-how. Pivovar tak postavili čeští odborníci, kteří dodali i techniku a zaškolili místní personál. I díky tomuto odbornému pozadí dvojice věří, že uspěje.

„Naším pravým cílem je mít domácí produkt vysoké kvality, který může konkurovat všem ostatním značkám přijatelnou cenou a uspokojit potřeby syrského trhu,“ vysvětlil Abbás.

Abbás i Ahmad věří, že Sýrie momentálně prochází poválečnou fází. K založení pivovaru se rozhodli mimo jiné i na základě podpůrných kroků vlády v této oblasti. „Motivovalo nás to investovat v naší zemi a plnou silou navýšit produkci,“ dodal Ahmad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám