V úterý čepoval pivovar na zkoušku pivo pro místní. V ČR podle něj vzniká každý týden jeden minipivovar. Přeštický s ročním výstavem až 1400 hektolitrů je výjimečný tím, že je městský.

„Zájemci, kteří si chtěli budovu pronajmout, navrhovali projekty typu čínské bistro a jídelny. My jsme chtěli něco výjimečného, proměnit budovu v důstojné a reprezentativní prostory," řekl Naxera a dodal, že název pivovaru U Přeška je odvozen od Přecha, zdrobněle Přeška, zakladatele Přeštic.

Výrobu piva Přeštice obnovily po 112 letech.

Výrobu piva Přeštice obnovily po 112 letech.

FOTO: Miroslav Chaloupka, ČTK

V objektu nazývaném Peklo byl předtím hotel, původně zájezdní hostinec se strategickou polohou mezi Plzní a Klatovy. Restaurace tam skončila v roce 2013. V Plzeňském kraji jde o 37. pivovar, dva z nich jsou velké průmyslové, a to Plzeňský Prazdroj a Chodovar.

Názvy piv podle význačných osobností

Pivovar nabídne pět druhů vlastních piv, jejichž ochranné známky, stejně jako receptury, zůstanou městské. Světlý ležák Kilián je pojmenovaný po patronovi města, jehož socha stojí na náměstí. Pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn nese jméno posledního majitele velkostatku a pivovaru.

Přeštice otevírají na náměstí městský pivovar a restauraci U Přeška.

Přeštice otevírají na náměstí městský pivovar a restauraci U Přeška.

FOTO: Miroslav Chaloupka, ČTK

A třeba takový svrchně kvašený speciál (IPA), nazvaný Marlene, je ze čtyř druhů amerického chmele. Připomíná květnové dny 1945, kdy ve městě zpívala americkým vojákům herečka Marlene Dietrichová.

Názvy vybírala vedoucí Domu historie Přešticka Drahomíra Valentová. „Chceme nenásilně připomenout naši historii," uvedla.