Hlavní obsah

Rockefellerův smaragd jde do aukce, může překonat rekord

V úterý se v New Yorku bude dražit prsten s 18karátovým smaragdem, kterému se říká Rockefellerův smaragd. Podle aukční síně Christie’s by se mohl vydražit za čtyři až šest miliónů dolarů (94 až 141 miliónů korun). Má tak šanci překonat rekord v ceně za jeden karát.

BEZ KOMENTÁŘE: Rockefellerův smaragd by se mohl vydražit až za 141 miliónů korunVideo: Christie´s

 
Článek

Dosavadní rekord za karát je 280 000 dolarů, k jeho překonání je tak potřeba, aby se prsten vydražil za více než pět miliónů dolarů.

Rockefellerův smaragd je výjimečný díky kombinaci dokonalého brusu, sytě zelené barvy, velikosti a čistoty. Podle gemologů pochází z naleziště v Kolumbii, která dodává na světové trhy ty nejhodnotnější smaragdy.

„Je to opravdu ten nejkvalitnější smaragd, jaký se kdy objevil k prodeji v aukci nebo kdekoliv na světě,“ uvedl pro stanici CNBC Rahul Kadakia z aukční síně Christie’s.

Původně zdobil paní Rockefellerovou

Vzácný smaragd koupil v roce 1930 John D. Rockefeller Junior jako součást brože pro svoji manželku. Po její smrti byly kameny z brože rozděleny mezi jejich děti. Tento 18karátový smaragd dostal David Rockefeller, který ho nechal zasadit do platinového prstenu osazeného menšími diamanty.

Historicky nejdražším vydraženým smaragdovým šperkem je brož Elizabeth Taylorové s 23karátovým smaragdem, která byla prodána koncem roku 2011 za rekordních 6,6 miliónu dolarů (tehdy 128 miliónů korun). Brož dosud drží i rekord v ceně za jeden karát (280 000 dolarů, tehdy 5,4 miliónu korun).

Světově nejdražším vydraženým klenotem je jednoduchý investiční prsten s 60karátovým růžovým diamantem Pink Star. Nový majitel ho letos v dubnu vydražil v přepočtu za 1,8 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám