Hlavní obsah

Růžový diamant se prodal za rekordních 1,8 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za 553 miliónů hongkongských dolarů (1,8 miliardy Kč) se v dražbě aukčního domu Sotheby’s v Hongkongu prodal diamant Pink Star, což je rekordní částka za diamant úspěšně prodaný v aukci. A pokud si nyní říkáte, že už jste o diamantu tohoto jména v uplynulých letech slyšeli, máte pravdu. Jeho dražební historie je totiž podobně zajímavá jako rekordní cena, za kterou se prodal. Vazba „úspěšně vydražený” je totiž velmi důležitá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Růžový diamant Pink StarVideo: AP

 
Článek

Růžová hvězda se dostala do titulků novin naposledy v roce 2013. Tehdy se prodala v ženevské dražbě aukčního domu Sotheby’s za 83 miliónů dolarů. Možná si oprávněně říkáte, jak tedy může být úterní prodej rekordní. Je to jednoduché. Po nějaké době se totiž ukázalo, že kupec drahého kamene nedokáže tuto částku zaplatit. A tak Sotheby’s zůstala bez peněz z dokončené aukce a s jedním hodně drahým kamenem v trezoru.

Aukční síň před úterní dražbou odhadovala, že v Hongkongu by mohl být diamant prodán za 60 miliónů dolarů (1,5 miliardy Kč). Hlasy některých odborníků však mluvily o tom, že by se cena mohla vyškrábat dokonce až ke 100 miliónům dolarů, tedy přibližně dvěma a půl miliardy korunám. To se nenaplnilo, i tak se ale stal diamant Pink Star rekordmanem.

Pink Star, který je nyní ozdobou prstenu, vytěžila v Africe v roce 1999 společnost De Beers, která je producentem diamantů s největšími příjmy na světě. Kámen nechala firma v roce 2003 vybrousit a v roce 2007 ho prodala. Jen samotné jeho vybroušení trvalo neuvěřitelné dva roky.

Zkusili štěstí v Asii

Aukční síň Sotheby’s se nyní rozhodla, že se po neúspěšné dražbě z roku 2013 pokusí diamant prodat znovu. Podle šéfa sekce klenotů Davida Bennetta k tomu byla nyní vhodná doba. V poslední době se totiž podařilo prodat hned několik velkých kamenů.

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě byl doposud modrý diamant s názvem Oppenheimer Blue, který byl prodán loni za 57,5 miliónu dolarů (1,46 miliardy Kč). Nejhodnotnější drahokamy jdou zpravidla do aukce v Ženevě, síň Sotheby’s se ale tentokrát rozhodla zkusit štěstí v Hongkongu. A uspěla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám