Hlavní obsah

Štěstí není na prodej. Perlu za miliardy si rybáři nechali

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako pohádka: byli nebyli dva bratři, jmenovali se Arthur a Jojo. Živili se jako rybáři na západě Filipín. Jednou vylovili z oceánu obrovský poklad a zařekli se, že toto tajemství udrží tak dlouho, jak jen to půjde. A dařilo se jim to docela dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Krásu perly si zatím užívají jen turisté. Vzhledem k její velké ceně bude v budoucnu ale zřejmě uložena bezpečněji.

Článek

Nenechte se mýlit, uvedený příběh nepatří do světa, kam se velcí nepouští. Před jedenácti lety bratrům opravdu uvízla v síti největší perla na světě. Téměř celou dobu poté cennost v hodnotě přinejmenším sto miliónů dolarů (2,5 miliardy korun) skrývali v chatrči pod Arthurovým lůžkem.

Když kotva uvízne

Všechno začalo v roce 2005, kdy dvojice byla už čtyři dny na moři. Docházela jí pitná voda, ani paliva neměla nazbyt, úlovek nestál za nic. V letitém, oprýskaném motorovém člunu mířili k domovu, když se z jihu ohlásila bouře.

Bratrům se podařilo déšť, vlny a vichr přestát v jednom neobydleném zálivu. Po několika hodinách se chystali zvednout kotvu, avšak zjistili, že se o něco zaklínila. Jojo sestoupil na dno a zůstal překvapivě dlouho pod hladinou. Jakmile se vynořil, vzrušeně gestikuloval a vybídl bratra, aby skočil do vody. V hloubce pěti či šesti metrů ležela největší mušle, jakou kdy spatřili.

Se značnou námahou ji vynesli na palubu, otevřeli a žasli - skrývala opravdu obří perlu. Uložili ji do černého pytle, v němž vozili potraviny a doma pak svolali rodinnou poradu se svými šesti sourozenci. Přísahali, že o skvostu pomlčí tak dlouho, dokud to bude nezbytné. Arthur schoval poklad pod svou postel a přikryl několika starými lýkovými rohožemi.

Přinesla štěstí

Nepochybovali o tom, že perla jim přinese štěstí, že se stane jedinečným talismanem. Hladili ji pokaždé, než vyrazili na moře. Potichu s ní rozmlouvali, když je tížily starosti. Prosili ji o příznivé počasí při sklizni sladkých brambor a kukuřice z políčka za chatrčí.

A dařilo se: žádný tajfun jim nerozmetal dům, při práci se nezranili, dokonce i sítě se plnily víc a snadněji. Léta ubíhala, perla ležela po Arthurovým ložem. Po letech bratry napadlo, že by mohli nález nějaký způsobem zpeněžit. Museli tak zjistit jeho cenu. Oslovili tetu Aileen, která má na radnici v Puerto Princesa pod palcem turistický ruch a zná ty pravé lidi. V létě 2016 se s nimi Jojo setkal.

Šejci a magnáti museli ostrouhat

Pak se příběh rozkřikl do světa. Perlu zvážili, změřili, ocenili - podle týdeníku Der Spiegel 34 kilogramů, 67 na 30 centimetrů, největší na světě, odhad ceny: přinejmenším sto miliónů dolarů.

Bratři ji „pronajali“ radnici, ta ji nechala pojistit a vystavila ve foyer ve speciální vitríně. Okamžitě se stala magnetem pro turisty.

Štěstí není na prodej

Arthur žije na Mindanau, oženil se a pracuje v ochrance. Jojo se přestěhoval do Puerta Princesa, pořídil si tuk-tuk, tedy tříkolové motorové taxi a chová prasata.

Právně bratři zůstávají vlastníky perly. Touží po ní arabští šejci, ruští miliardáři i hollywoodské hvězdy. Sto miliónů dolarů by mohl být docela obstojný důvod, aby na ni Arthur a Jojo pohádkově zbohatli. Oba však vědí, že štěstí není na prodej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám