Hlavní obsah

Pražský bar vydal limitovanou edici vlastního ginu, destiloval jej známý lihovarník

Novinky, jky

Je to hezký příklad toho, co může vzniknout, když spojí síly známý pražský bar a dost možná nejšikovnější lihovarník v České Republice - Martin Žufánek. Žufánek produkuje dlouhodobě vlastní gin a každoročně sám vydává i svou speciální edici, proto pro něj nebyla poněkud netradiční výzva žádným velkým problémem.

Foto: Bugsy's Bar

DNA gin připravil pražský bar ve spolupráci s českým lihovarníkem Martinem Žufánkem.

Článek

Na vzniku limitované edice ginu se podílelo všech 12 členů týmu pražského Bugsy’s baru. Ti navrhli každý jedno koření, bylinu či květinu, které vytvořily aromatický a chuťový půdorys ginu, který nese název DNA. Vznikla tak unikátní směs bylin, k níž přibyl samozřejmě povinný jalovec, bez kterého by destilát nemohl být označený jako gin.

V ginu se tak objevují tóny růžového pepře, jasmínu, čerstvé grepové kůry, růže, levandule, citrónové trávy a mnohé další. Záležet si dal bar i na designu balení, které nakreslil dvorní kreslíř Bugsy’s baru Jan Jiříček. Limitovaná edice tohoto zajímavého českého ginu má přesně 666 kusů.

U jalovcového destilátu nemá rád „jalovost”

Zajímalo nás, zda lze vytvořit chuťově vyrovnaný gin, když se v něm setká tak velké množství zdánlivě i neladících ingrediencí. Podle lihovarníka Martina Žufánka však něco takového není na škodu. I on používá při tvorbě svého OMG ginu celkem 16 bylin a v případě limitovaných edicí, které v posledních letech dělá, ještě o jednu více.

„Miluju komplexní giny, a jestli něco doopravdy nemám rád, tak jsou to jalové giny. I proto využívám o dvě třetiny více bylin, než se běžně používá. I DNA gin je na chutě velmi bohatý a myslím, že se vážně povedl. Po vydání prvního OMG ginu jsem byl překvapen až šokován reakcemi z řad zákazníků i barmanů,” řekl Novinkám Žufánek, který každoročně produkuje i limitované edice ginu pod značkou OMFG.

Orientální vůně

„Každý rok do svého tradičního ginu přidávám jednu ingredienci, která jej ale značně promění. Letos to bude šanta kočičí, bylina s vysokým podílem citrátů. Myslím, že bude z ginu tentokrát patrná až provokativní bylinkovost. Letos vznikne nějakých 1200 lahví, ale jen zhruba polovina půjde na český trh,” dodal Žufánek, který jako speciální přísadu už využil třeba i ománské kadidlo.

Žufánkovi dává za pravdu to, že výraznější giny slaví v poslední době obrovský rozmach. Orientální chutí je proslulý pikantní gin Opihr, který mimo další ingredience obsahuje chuť marockého koriandru, indického černého pepře a kubébový pepř z Indonésie. Jeho složky inspirovala slavná Hedvábná stezka, která sloužila v historii pro přepravu vzácných koření. Zajímavé je, že na jeho tvorbu dohlíží Joanne Mooreová, jediná veřejně známá žena pracující na pozici master destillera. [celá zpráva]

Festival ginu v Praze

Gin je aktuálně jedním z nejmódnějších destilátů a jeho prodeje jsou na vzestupu. [celá zpráva]

Velký úspěch slaví tento destilát i v České republice. Vyjma toho, že ho v barech začíná být pozvolna větší výběr než dříve, tak se už také koná festival věnovaný přímo tomuto destilátu. Ginfest proběhne 25. února v Praze.

Milovníci ginu stále po očku sledují vývoj situace na Britských ostrovech. Britové v poslední době velmi aktivně bojují s plísněmi, které v uplynulých letech napadly plody jalovce. Podle vědců už zánik ginu nehrozí, vědci nasbírali bobule ze 43 různých populací jalovce ve Velké Británii, ze kterých by neměl být problém rostlinný druh kdykoliv obnovit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám