Hlavní obsah

Nápad k nezaplacení: Mobilní aplikace propůjčuje nevidomým zrak

Novinky, jky

Tvůrci aplikace Be My Eyes jsou oslavováni napříč internetem. Sice nedokázali přijít s technologií, která by slepým vracela zrak, ale vymysleli systém pomoci, díky kterému mohou běžní lidé nevidomým na několik chvil „propůjčit” svůj zrak a pomoci jim ve chvílích, kdy to potřebují.

Foto: Apple

Ukázka z aplikace Be My Eyes

Článek

Jak by mohl na dálku člověk pomoci nevidomému člověku? Možností je nepřeberně. Základem celé pomoci je videohovor, přes který konverzace probíhá. Obraz je odesílán pouze směrem k vám, protože právě tak můžete nevidomému pomoci. On vám svou kamerou míří na předmět, se kterým může pomoci váš zrak, a vy mu radíte.

Nastávají tak situace, kdy slepému čtete datum spotřeby na nějaké potravině, říkáte mu, jaké barvy je tričko, které si právě vybral v šatníku, nebo mu čtete pokyny na přípravu určitého jídla. Jediným předpokladem je to, že mluvíte jazykem člověka, který potřebuje pomoci. V nastavení si tak určíte, jakými jazyky hovoříte (v nabídce je i čeština) a pak už jen čekáte. A čekáte. A čekáte ještě déle…

Násobně více pomocníků

Proč nejste zavaleni prosbami nevidomých? Protože naše civilizace ještě evidentně není zkažená tak moc, jak si často myslíme. Aplikaci používá aktuálně 31 700 nevidomých osob, ale na druhé straně je připraveno pomoci hned 449 tisíc pomocníků. Takže v naprosté většině případů, než stačíte potvrdit, že jste ochotni nevidomému člověku pomoci, již mu pomáhá někdo jiný.

Za každou pomoc uživatel získává body, které by měly motivovat k častější pomoci. Dokonce i jen za snahu o pomoc nějaké ty body přibydou. Aplikace je zatím určena pouze majitelům přístrojů iPhone, ale verze pro Android je již také ve vývoji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám