Hlavní obsah

Destilérka Macallan vydává limitovanou edici 40leté whisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Destilerie The Macallan je v rámci skotské whisky jednou ze známějších společností. Speciální edice čas od času sice do světa vypustí, ale jen zřídka jde o tak zajímavý kousek jako nyní. Aktuálně jde o limitovanou edici čtyřicetileté whisky - vyprodukováno bylo pouze 500 kusů.

Foto: The Macallan

Článek

Nová čtyřicetiletá whisky od destilérky Macallan je teprve druhou čtyřicetiletou neročníkovou whisky, kterou destilerie ve své historii vyrobila. Stařená byla v dubových sudech vyrobených ze dřeva z lesů na severu Portugalska.

Samotný proces výroby sudů na tuto whisky je poměrně zajímavý. Poté, co pokácené duby venku řádně vyschnou, přepraví se stromy na jih země, kde se z nich vyrobí sudy, které následně v dílnách u města Jerez vypálí nad otevřeným ohněm.

Sudy jsou poté naplněny suchým sherry Oloroso, které je v nich ponecháno jeden až dva roky. Následně jsou sudy vyprázdněny a přepraveny do destilerie Macallan nacházející se v oblasti Speyside. Než se ze stromu stane finální sud pro staření dané whisky, uběhne úctyhodných šest let.

Limitovaná série 500 kusů samozřejmě znamená i vyšší cenu. A v tomto případě je opravdu velmi vysoká. V prodeji sice ještě není, ale očekává se, že láhev bude stát 5000 liber, tedy zhruba 159 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám