Hlavní obsah

Gin láme rekordy, jeho prodej roste. V Británii má dohnat skotskou

Novinky, vps

Gin zažívá renesanci. Ve Velké Británii, jeho kolébce, prodeje poprvé přesáhly miliardu liber, a dokonce se očekává, že tam v roce 2020 předeženou skotskou whisky. Daří se mu ale i ve světě a výjimkou není ani Česká republika.

Foto: Profimedia.cz

Gin s tonikem je stále nejoblíbenější nápoj s ginem.

Článek

Za posledních 12 měsíců prodej ginu v Británii narostl o 16 procent a dosáhl výše 1,07 miliardy liber (přes 34 miliard korun), informovalo na začátku prosince obchodní sdružení Wine and Spirit Trade Association (WSTA).

BBC uvádí jako důvod růstu vznik velkého počtu nových mikropalíren, experimentování s přísadami, rostoucí oblibu dražších prémiových řad ginu a také vzestup koktejlové scény. Právě díky ní se gin, který byl dříve vnímán spíše jako pití starších lidí, dostal i k mladší generaci a má tak širokou základnu konzumentů.

Gin vs. whisky

Od letošního ledna do listopadu vzniklo v Británii 40 nových palíren, což je velký nárůst oproti roku 2010, kdy jich bylo v provozu celkem 116. Opravdu tak lze mluvit o renesanci ginu, který by se měl podle Euromonitoru dostat v roce 2020 na prodeje ve výši 1,37 miliardy liber a předehnat skotskou whisky, u níž se očekává úhrn 1,17 miliardy liber.

Jedná se však pouze o Velkou Británii, kde se konzumuje zhruba šest procent produkce skotské whisky. Ta má ve světě větší popularitu a gin zastiňuje.

„Musíte také vzít v potaz, že spousta lidí, kteří teď dělají ve Skotsku gin, bude za čas dělat i whisky,“ uvedl pro BBC odborník na whisky Richard Woodward.

Některé destilérky se totiž pustily i do produkce whisky, jenže musejí čekat alespoň tři roky, až jí budou moct podle zákona uvést na trh, tak mezitím pálí i gin, který je pro ně poměrně rychlou cestou k penězům.

Potenciál v ČR

I přes větší význam skotské whisky ale roste i export ginu a daří se mu i v jiných zemích, mezi nimiž nechybí Česká republika.

„Trh kvalitních ginů je sice stále menší než trh prémiových rumů, ale od roku 2012 výrazně roste a dá se předpokládat, že by gin mohl rum i doběhnout. Předpokládáme, že tento rok bude asi o 20 procent větší růst než v roce 2015. Roky předchozí, tedy 2015 versus 2014 jsme zaznamenali růst 40 procent,“ uvedl pro Novinky Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits, která v ČR distribuuje mimo jiné i gin.

Nárůst společnost zaznamenala především u prémiových ginů, které si konzumenti dopřávají spíše v barech. V tomto trendu tak ČR víceméně kopíruje Británii.

„V kategorii prémiových a super prémiových ginů se u nás jednalo o nárůst o 120 procent. Z toho lze vyvozovat, že aktuálním trendem jsou giny s jedinečnou netradiční chutí, které se vyrábějí unikátním způsobem jako například Gin Mare, Opihr nebo kupříkladu německý gin Ferdinand`s, jehož přísadou je i polosladký moselský ryzlink,“ dodal Suja s tím, že v rámci ČR má spotřeba ginu ještě velký potenciál.

Pro britský gin jsou aktuálně největšími trhy Španělsko, Německo, Kanada a USA, uvedl The Daily Telegraph. Právě v USA se daří asi nejvíc, export tam podle WSTA za poslední dekádu vzrostl více než pětinásobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám