Hlavní obsah

Hráč pokeru Růžička měl temnou čtvrthodinku a rychle prohrál. Odnáší si ale 47 miliónů

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prvním dni, kdy český pokerový hráč Vojtěch Růžička u finálového stolu nejvýznamnějšího světového pokerového turnaje WSOP Main Event ukázal své kvality, přišel konec jeho nadějí. Během patnácti minut nedokázal se svými kartami hned dvakrát porazit páry osmiček soupeřů a už během první hodiny druhého finálového dne dohrál. Za páté místo na turnaji si odnesl 1,93 miliónu dolarů, tedy více než 47 miliónů korun.

Foto: PokerStars.net

Vojtěch Růžička

Článek

Výsledek je to parádní, ale po prvním hracím dnu asi mnoho lidí čekalo více. A zejména perfekcionista Růžička, který není zvyklý od stolu odcházet dříve, než drží v ruce trofej pro vítěze. Ale v druhém hracím dnu finálového stolu měl bohužel Růžička více smůly, než by bylo zdrávo. Dvakrát proti němu soupeři drželi pár osmiček a on měl dvě vyšší karty, ale ani jednou se mu pět karet na stole nepropojilo s těmi jeho tak, jak potřeboval.

Navíc, pokud si dopřejeme malou chvíli matematiky – když držíte v ruce pár stejných karet, pravděpodobnost, že jedna ze tří prvních příchozích karet na stůl bude mít stejnou hodnotu jako ta vaše, je přibližně 1 ku 8, nějakých 12 procent. A soupeřům Růžičky se to v obou klíčových hrách večera povedlo. Růžička tak mohl blufovat, jak chtěl, ale soupeře ze hry vyhnat nemohl.

Krátce po vypadnutí se Růžička na Twitteru podělil o své pocity: „No, tak tohle opravdu bolí :( Nicméně jsem si docela jistý, že jsem to zahrál dobře.”

Skutečností je, že v naprosté většině případů by jeho postup skutečně správný byl, protože by soupeři neměli tak silnou kombinaci a pod tlakem velkého turnaje by svou kombinaci povětšinou zahodili. To však nebyl případ pondělní noci. Růžička si také před turnajem stanovil, že by nechtěl skončit hůře než pátý, což se mu povedlo. To, že však měl po prvním finálovém dni, kdy okupoval třetí z pěti pozic, vyšší cíle, je asi jasné.

O titul šampióna a výhru osm miliónů dolarů (192 miliónů korun) bude trojice Američanů Qui Nguyen, Cliff Josephy a Gordon Vayo dohrávat v noci z úterý na středu středoevropského času. Jasným favoritem je v tuto chvíli Američan vietnamského původu Qui Nguyen, který drží výrazně více žetonů než zbylí dva hráči dohromady. Poker však umí být zrádný…

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám