Hlavní obsah

Rusové se neztratí - gurmáni přišli na způsob, jak obcházet zákaz dovozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský podnikatel našel způsob, jak dodávat italský parmazán, nizozemskou goudu a britský čedar milovníkům sýra v Rusku a vyhnout se zákazu dovozu evropských potravin. Suren Matevosjan založil společnost, která od ruských zákazníků přijímá objednávky na sýr po internetu a nákup jim posílá poštou. Postup je legální, protože lidé nakupují v německém obchodě mimo ruskou jurisdikci. Jednotlivci totiž mohou dovézt do země legálně až pět kilo potravin.

Foto: Profimedia.cz

Ruští milovníci dobrého jídla se nenechají o kvalitní sýry obrat. Sankce dokážou obejít.

Článek

„Zrovna včera jsem mluvil s výrobci sýra v jižním Tyrolsku," říká Matevosjan. „Když poprvé slyšeli 'Rusko', řekli 'Cože? Rusko? Ale tam je zákaz!' Pak jsem jim vysvětlil systém a bylo poznat, jak se jim rozzářily oči. Říkali 'No tak to ano, hned vám pošlu svůj návrh'."

Ruská vláda zakázala velkoobchodní dovoz čerstvých produktů z Evropské unie v roce 2014 jako odplatu za západní sankce. Prezident Vladimir Putin vylíčil embargo na evropské potraviny jako věc národní hrdosti a demonstraci toho, že domácí producenti mohou uspokojit potřeby ruských spotřebitelů i bez dovozu ze zahraničí. Ve skutečnosti je dopad embarga slabší, protože existují možnosti, jak jej obejít. Alespoň pro zákazníky, kteří nemají hluboko do kapsy.

Zakázané sýry

Například luxusní moskevská restaurace sídlící v přízemí budovy, kde je i jedna vládní agentura, má na svém jídelníčku položku nazvanou "zakázané sýry". Na dotaz, co to je, číšník říká, že to jsou sýry, které jsou na seznamu zakázaných.

Supermarket na stejné ulici má zase parmskou šunku z Itálie a paštiku z husích jater z Francie, i s etiketami, na kterých je uvedena země původu. Ceny jsou však mimo možnosti průměrného obyvatele Ruska. Embargo je zkrátka tak děravé, že jeden vyšší úředník, jehož úkolem je mimo jiné pomoci při jeho prosazování, na neoficiálním setkání s novináři zavtipkoval, že zakázané produkty jsou k dispozici v drahých moskevských restauracích.

Obejít zákaz lze i tak, že zboží se přebalí v sousední zemi, aby se zamaskoval jeho původ. Nákladní auta, která projíždějí Ruskem, mohou tajně část nákladu vyložit, případně mohou být dovážené potraviny vedeny jako něco jiného, upozorňuje agentura Reuters.

Ruský sýr? Modelovací hmota

Jak říká Taťána, jedna šestatřicetiletá manažerka mezinárodní společnosti v Moskvě, ruské sýry chutnají jako "modelovací hmota". Proto dává přednost sýrům ze zahraničí. „Já je kupuji, protože chutnají jako sýr, ne jako tuk. Většina ruských sýrů, které jsem vyzkoušela, zrovna jako sýr nechutná," říká.

Matevosjan žije v německém Hamburku a jeho hlavní činností je dovoz profesionálního hudebního vybavení do Ruska. Loni v prosinci však objevil novou příležitost k podnikání, když ruská vláda vyjasnila, že Rusové si mohou pro osobní potřebu objednat omezené množství sýra a dalších zakázaných produktů v zahraničním internetovém obchodě. A jeho nápad k podnikání se ukázal jako úspěšný.

Reklama

Výběr článků

Načítám