Hlavní obsah

Propadl medovině, chystá pro ni muzeum

Právo, Lucie Fialová

Zda byla medovina prvním alkoholickým nápojem, který někdy v 18 letech okusil, si Jiří Pouček už nepamatuje. „Dlouho jsem byl abstinent,“ vysvětluje s úsměvem muž, který v Praze buduje Muzeum medoviny. Podle něj první svého druhu na světě.

Foto: archiv Právo

Jiří Pouček zvažuje, zda ve svém muzeu představí i vzácnou medovinu od slovenského výrobce z roku 1989.

Článek

Alkoholu Pouček nakonec přišel na chuť, ale asi před osmi lety na medovinu úplně zanevřel. Chuť mu zkazilo, když zjistil, že ji velcí výrobci doslazují a dolihovávají, říká.

„Pak jsem náhodou objevil medoviny ze Slovenska a přišel na to, že i v Čechách existují menší výrobci, kteří dělají opravdu kvalitní nápoj. Původně jsem pořádal soukromé ochutnávky, ale nakonec jsem s tím prostě chtěl jít ven,“ vypráví, co ho vedlo k otevření netradičního muzea. Jeho prostřednictvím chce zmapovat dlouhou historii lahodného nápoje, upozornit, co se v dnešní době konzumuje, a nabídnout špičkové produkty.

Expozice zahrnuje přes 200 druhů medoviny od více než šedesáti tuzemských i slovenských výrobců. Na přelomu března a dubna zatím otevře v ulici Na Zderaze speciální prodejnu, která vedle lahví představí i medy od menších včelařů, propolisové masti nebo svíčky.

Na špici oblíbenosti medovinové mojito

„Večer lidé můžou zajít třeba na míchaný drink z medoviny. Experimentuji od minulého roku, vymýšlím vlastní recepty. Nejsem příznivcem toho, míchat medovinu s jiným alkoholem, upřednostňuji něco osvěžujícího,“ vypráví Pouček, který teď dostává tolik vzorků, že nemá čas napít se jiného alkoholu. Na špici oblíbenosti se podle něj drží medovinové mojito.

Na vybudování expozice potřebuje 200 tisíc korun. Obnos shání sbírkou. Do sálu vedle obchodu chce postavit panely s informacemi i včelařské pomůcky, aby si návštěvníci dokázali představit, jak se mok vyrábí. „Pokud sbírka nevyjde, holt nebude hned, ale budu na ní pracovat,“ konstatoval.

Medovina neboli medové víno je kvašený alkoholický nápoj, který znali už starověcí Sumerové

O medovině se mluví jako o nejstarším alkoholickém nápoji na světě. „Mělo by to tak být. Medovina neboli medové víno je kvašený alkoholický nápoj, který znali už starověcí Sumerové. V Česku pocházejí první zmínky z období Velkomoravské říše,“ vysvětluje.

Ve středověku patřily české země k významným výrobcům a vývozcům. Přestože ji časem vytlačilo víno, pivo a destiláty, její tradice nebyla nikdy zapomenuta. Medovina se vyrábí kvašením medového roztoku. Důležitá je fáze zrání, kdy získává stabilitu a výslednou, nezaměnitelnou chuť.

„Nejlépe si ji vychutnáte vychlazenou. Medovinu je možné ohřívat, ale pozor, aby se neohřála moc, protože pak unikají aromata a alkohol. Ohřívat do 40 stupňů,“ upozorňuje konzumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám