Hlavní obsah

Znovuotevření legendární restaurace provázejí značné rozpaky

Novinky, jky
Bray

Heston Blumenthal je v dnešním světě gastronomie podobně výrazným jménem, jako byl Michael Jackson ve světě hudby. Jeho díla jsou provokativní a geniální zároveň. Blumenthalova britská restaurace the Fat Duck, ověnčená třemi michelinskými hvězdičkami, v úterý otevírá po půlroční rekonstrukci znovu své brány. Zdá se však, že už tak drahý podnik ještě významně podraží.

Foto: Profimedia.cz

Heston Blumenthal se vrací na scénu se svou znovuotevřenou restaurací the Fat Duck.

Článek

Městečko Bray ve Velké Británii není zrovna místem, kam by pamětihodnosti vedly široké davy turistů. Jeden důvod k návštěvě by tu však byl. Restaurace Fat Duck je totiž od tohoto týdne znovu otevřená. Pokud však čekáte, že zavítáte dovnitř bez rezervace, nechte si zajít chuť. Pravda je, že v restauraci, jejíž rekonstrukce stála majitele necelých 100 miliónů korun, je to tak trochu pochopitelné.

Co přestavba restaurace přinesla konkrétně, to zatím jasné není. Poměrně důležité však je, že je známá cena nového menu, které bude restaurace servírovat. Ponese název the Journey (Cesta) a strávníka vyjde na 255 liber plus dalších 12,5 procenta činí povinné spropitné. Sečteno podtrženo tedy 287 liber, což je v přepočtu 10 500 korun. Ač jde o druhou nejlépe hodnocenou restauraci světa a čtyřhodinový gastronomický zážitek, jde i tak o velmi vysokou cenu.

Neobhajitelné ceny

Této skutečnosti si všímají i britská média, která jinak obvykle vnímají Blumenthala až servilně nekriticky. Komentátor Guardianu Tony Nailor, který restaurant už dříve navštívil, poznamenal, že návštěva dvou lidí s jedním ginem a tonikem jako aperitivem a jednou láhví obyčejného vína vyjde v přepočtu na bezmála 24 000 korun, což je podle něj neobhajitelná suma, ať by šlo o sebelepší restauraci s těmi nejsenzačnějšími pokrmy.

Foto: Profimedia.cz

Restaurant the Fat Duck - bez rezervace ani ránu.

Velmi dobrým postřehem je také to, že zatímco reálná hodnota britských mezd od roku 2008 stagnuje či spíše drobně klesá, ceny v restaurantu  se zdvojnásobily. Zatímco dříve bylo možné při troše snahy a dobré vůle na zážitek v podobě návštěvy restaurace našetřit i pro běžné lidi, nyní už bude the Fat Duck jen pro ty skutečně movité. A to nejen proto, že se nyní platí již celá suma menu dopředu, při vytvoření rezervace po internetu.

Zajímavé je, že ač si restaurace účtuje za svá díla astronomické sumy, Blumental tvrdí, že podnik není nikterak výrazně v zelených číslech. Možná by bylo na čase zamyslet nad změnou konceptu...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám