Hlavní obsah

Svým vynálezem splnil sen miliónům chudých po celém světě

Novinky, jky

Potvrdil by vám to snad každý rodič. Dětská chodidla rostou rychleji, než je pro mnoho rodičů možné kupovat jim stále nové a nové boty. Kenton Lee nyní ale přišel s inovativním typem boty, která roste společně s dětskou nohou. Jmenuje se The Shoe that Grows (Rostoucí bota) a díky přizpůsobitelným přezkám a pásku v přední části palce se může zvětšit až o pět velikostí.

BEZ KOMENTÁŘE: Rostoucí botyVideo: Because International

 
Článek

Kenton Lee z amerického města Nampa ve státě Idaho přišel s nápadem na rostoucí boty díky svému pracovnímu pobytu v keňském hlavním městě Nairobi. Tam pozoroval, jak děti běhají bosé, anebo v botách, které jim jsou o několik velikostí menší.

„Přimělo mě to začít si klást otázky a nakonec to vedlo až k té stěžejní - co kdyby existovala bota, kterou by bylo možné uzpůsobovat a zvětšovat? Tím způsobem by měly děti pár bot, který by jim stále padl. A teď cítím, že jsme stvořili doopravdy něco úžasného,” uvedl Lee.

Hrozí jim rány a infekce

Dětská noha roste mezi druhým a šestým rokem věku velmi rychle a chodidlo se zvětšuje o velikost každých několik měsíců. Pro ty, kteří žijí v rozvinutých a bohatších zemích je to břemeno, které nesou peněženky rodičů. V chudých zemích však neexistuje možnost kupovat boty každých několik měsíců. Děti tak běhají často bosé, mohou si pořezat nohy, dostat infekce, případně se jim do ran mohou dostat i červi.

Rostoucí bota vypadá na první dojem jako běžný sandál. Spodní část boty tvoří podešev z velmi tuhé stlačené gumy, která je na vrchní straně pokrytá měkkou kůží. Přezky po stranách umožňují botu rozšiřovat do stran, zatímco páskem v přední části je možné pohnout tak, že může být uzpůsobována i do délky.

Při hromadné koupi stojí tři stovky

Boty prý mohou aktuálně dětem vydržet až pět let. Zatím se vyrábí ve dvou velikostech - jedna je pro děti od školky do čtvrté třídy základní školy, druhá by pak měla sedět zhruba dětem na druhém stupni základní školy. Jeden pár stojí 30 dolarů, ale při koupi sta párů klesá cena až na 12 dolarů, tedy necelých 300 korun.

Lee už začal spolupracovat s organizací Because International, která chce boty posílat do sirotčinců v Africe. A další charitativní organizace se snad připojí brzy...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám