Hlavní obsah

První gay poslanec Polska ignoruje motorizovanou dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský poslanec Robert Biedroń byl v roce 2011 jako první k homosexualitě se otevřeně hlásící politik ve své zemi zvolen do varšavského Sejmu. Teď se navíc stal novým starostou města Słupsk, ležícího v Pomořansku u Baltského moře. A po svém zvolení – které šokovalo nejen jeho odpůrce – oznámil, že bude všude jezdit na kole. A vzdal se tří limuzín, které měl mít k dispozici.

Foto: archiv Roberta Biedroně

Robert Biedroń

Článek

Do polského Sejmu se dostal v roce 2011 díky preferenčním hlasům. Kandidoval za Palikotovo hnutí jako bojovník za práva sexuálních menšin. Když nedávno oznámil kandidaturu na starostu Słupska, dávali mu malou šanci, že zvítězí. V druhém kole voleb ale většina voličů dala hlas právě jemu.

Město se potýká s velkými dluhy, Biedroń tak oznámil, že radnici povede velmi „skromně, protože tohle město je skromné“. V rozhovoru pro Polskie Radio pak uvedl: „Tři limuzíny, které jsou k dispozici starostovi, nebudou nadále moje, všude budu jezdit na kole.“

Po Biedrońově zvolení se v Polsku začali k homosexualitě přiznávat další odvážlivci z veřejného života, což v zemi označují jako „Biedrońův efekt“.

Osmatřicetiletý doktor politologie žije s životním partnerem Krzysztofem Śmiszkem, s nímž by v Polsku rád uzavřel registrované partnerství. Zatím se mu však zákon o registrovaném partnerství nepodařilo prosadit. Především kvůli němu ale do Sejmu kandidoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám