Hlavní obsah

Nositel Nobelovy ceny dostal za svůj objev 4000 korun

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1993 Šudži Nakamura, zaměstnanec společnosti Nichia Corporation v malém japonském městě Anan, vynalezl modrou elektroluminiscenční diodu (LED), která dnes ekologicky osvětluje domy, kanceláře, billboardy a ulice po celém světě. Odměna čtyři tisíce korun, kterou za svůj objev tehdy dostal, působí směšně. Vše se však mělo změnit...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oceněný Nakamura zapil získání Nobelovy ceny šampaňskýmVideo: Reuters

 
Článek

Nakamurovým objevem začala revoluce v oblasti osvětlovacích technologií – kombinací s již dříve existujícími zelenými a červenými diodami se totiž poprvé naskytla možnost vytvořit bílé LED světlo.

Dnes experti odhadují, že LED světlo je objevem o hodnotě až biliónu dolarů – tato technologie totiž nachází široké uplatnění, od osvětlení domácností a pracovišť přes podsvícení displejů mobilních telefonů až po využití u moderních velkoplošných barevných obrazovek či blesku fotoaparátů.

Nakamura ale tehdy za svůj vynález dostal neuvěřitelných 20 000 jenů, tedy jen asi něco přes čtyři tisíce korun, napsal server Quartz.

Zadostiučinění po letech

V tehdejší době se japonské firmy a jejich zaměstnanci obzvlášť silně drželi pravidla, že zaměstnavatel je pro své podřízené něco jako druhá rodina a že práce je cílem sama o sobě, a ne prostředkem ke zbohatnutí či dosažení osobní slávy.

Foto: Profimedia.cz

Šudži Nakamura

Nakamura z firmy odešel v roce 2000, přestěhoval se do USA a stal se americkým občanem. Zadostiučinění se mu dostalo až o několik let později. V roce 2001 jej jeho bývalá firma, Nichia, zažalovala za prozrazení obchodního tajemství. Nakamura obratem vznesl vůči svému bývalému zaměstnavateli protižalobu a soud v roce 2005 rozhodl, že mu firma za vynález musí vyplatit 840 miliónů jenů (tehdy 8,1 miliónu dolarů, tedy přes 170 miliónů korun).

A tento týden přišlo i uznání vědecké komunity: Nakamura spolu se svými tehdejšími kolegy Isamu Akasakim a Hiroši Amanem dostal za vývoj LED světel Nobelovu cenu za fyziku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám