Hlavní obsah

Zlato z největší světové soutěže vín míří na Moravu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na největší světové soutěži vín, AWC Vienna, získali moravští vinaři 43 zlatých, 141 stříbrných medailí a 100 diplomů. Zlatých medailí si letos naši vinaři vysloužili o 13 více než v loňském roce, což představuje jeden z největších kvalitativních skoků v mezinárodním hodnocení vín a jeden z nejvýznamnějších mezinárodních úspěchů našeho vinařství vůbec.

Foto: archiv AWC Vienna

AWC Vienna je největší obecně uznávanou akcí svého druhu na světě.

Článek

Účast našich vinařů se uskutečnila za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra. V konkurenci 12 000 vín z celého světa se o medailová ocenění ucházelo 347 vín 55 moravských a českých vinařství.

Medaili nebo čestný diplom za mimořádnou kvalitu představeného vína tak získalo přes 80 procent přihlášených vzorků z České republiky.

„Ve Vídni se našim vínům daří každý rok a o cenné trofeje zde nikdy nebývá nouze,“ komentoval medailovou nadílku Pavel Krška, který účast našich vín ve Vídni organizačně zajišťoval a zároveň zasedl v komisi jako jeden z odborných porotců.

„Důležité ale je, že se zvyšuje procento oceněných vín z Moravy a Čech a že přibývá vín, která porotci vnímají jako světovou špičku,“ doplnil Krška.

Mezi nejúspěšnější vinařství letošního ročníku patřila Vinselekt Michlovský, Vinařství V Zborovský, Vinařství U Kapličky a Víno Hruška, která si z Vídně shodně odvážejí po třech zlatých medailích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám