Hlavní obsah

Otec, jak má být. Dcera chtěla být princeznou, a tak jí v Africe založil království

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla jednou jedna malá dívenka. Zeptala se otce „Tati, mohla bych být princeznou?”. Odvětil: „Jistě – proč ne?”. U příležitosti jejích sedmých narozenin se tak stalo: Američan Jeremiah Heaton vyhlásil své království na území nikoho na hranici mezi Egyptem a Súdánem.

Foto: archiv Jeremiaha Heatona

Jeremiah Heaton by pro svou dceru udělal cokoli.

Článek

Po čtrnácti hodinách putování karavanou vztyčil uprostřed nekonečné pouště a rozeklaných skal modrou, svými třemi dětmi navrženou vlajku Severosúdánského království. Jmenoval se vládcem a svou dceru prohlásil za princeznu Emily.

Příběh jako z pohádky

Vypadá to jako příběh ze světa, kam se velcí nepouštějí. Avšak zkazka to není – Heaton opravdu žije ve městě Abingdon ve státě Virginie. Takže zapomeňte na Máximu, Viktorii nebo Letizii – Emily dokládá, že to jde i bez modré krve či přivdání do panovnického rodu. „Stačí obyčejné dětské přání a otec, který pro to podnikne úplně vše,“ podotkl list The Boston Globe.

Krátce poté, co Emily vyslovila u dortu se šesti svíčkami touhu stát se „opravdickou princeznou“, začal otec hledat na internetu, kde všude leží Terra nullius, území nikoho. „Štěstí mi přálo. Nemusel jsem do Antarktidy. Objevil jsem Bír Távíl, plochu o rozloze dvou tisíc čtverečních kilometrů, na niž si po konfliktu mezi Egyptem a Súdánem před sto lety ani jedna ze zemí nečinila nároky,“ vysvětluje Heaton.

Foto: Profimedia.cz

Dcera Emily pózuje u vlajky svého království.

Otec pak vyrazil tisíce kilometrů daleko, aby splnil dceřin sen „Chtěl jsem dokázat, že doslova pojedu třeba na kraj světa, aby si Emily mohla říci: jsem princezna.“ Novopečený král si nemyslí, že by se dopustil něčeho kontroverzního. „Použil jsem metodu, na jejímž základně vznikly Spojené státy, Austrálie a další státy. Rozdíl ale spočívá v tom, že mnohé z nich se zrodily z dobyvačnosti nebo hladu po moci, ten můj z lásky ke dceři,“ vysvětluje.

Ačkoli Bír Távíl nepatří nikomu, formálně ho spravuje Egypt. Heaton poslal e-mail na egyptskou ambasádu ve Washingtonu. Zdůraznil, že není kolonialista. „Kolonialismus znamená, že jeden národ si podrobí jiný, aby z něho tyl. Já nejsem národ a nemám ani z koho týt,“ podotýká. Na odpověď egyptských diplomatů dosud čeká.

Už se chystá hymna

Tuto část Núbijské pouště nikdo neobývá, jenom jí křižují beduíni. „Několik jsem jich potkal. Naučil jsem se arabsky a ukázal fotografie Emily. Dobře jsme si popovídali, chovali se velice vstřícně a přátelsky,“ pokračoval samozvaný monarcha ve vyprávění.

Nezahálí – nečeká, až Egypt a Súdán uznají jeho říši, a v předstihu už tvůrcům zadal přípravu rodového erbu, státního znaku a hymny. A pokud jde o používání titulu princezna, Heaton přiznává, že doma tímto oslovením spíše šetří. „Ale někdy se neudržím a zavolám třeba: princezno, vyndej prádlo z pračky!“ směje se.

Reklama

Související témata:

Související články

Poporodní depresí trpí i mladí otcové

Narození potomka je krásná událost, kterou prožívají oba rodiče. Momenty štěstí a radosti ale mohou rychle vystřídat pocity beznaděje a depresí. Podle zjištění...

Výběr článků

Načítám