Hlavní obsah

Ritz-Carlton začíná prodávat unikátní čokoládovou rozkoš

Novinky, jky

Není dort jako dort. Ten vyrobený řetězcem Ritz-Carlton nepotřebuje žádné speciální jméno - proto se jmenuje The Cake, tedy Zákusek. Očekává se, že se tento čokoládovo-pomerančový moučník stane vlajkovou lodí luxusního hotelového řetězce pro movité.

Foto: Ritz-Carlton

The Cake v podání mistrů cukrářů

Článek

Firemní šéfkuchař Rainer Zinngrebe vybral recept z 23 receptů zaslaných hotelovými cukrářskými týmy z celého světa. Povinnými surovinami byla čokoláda Valrhona a likér Grand Marnier. Požadavkem byla jeho snadná přeprava, takže nesměl obsahovat žádné přísady podléhající zkáze.

Zadané ingredience jsou výsledkem dávného přátelství Césara Ritze a tvůrce likéru Grand Marnier, jímž byl Louis-Alexandre Marnier Lapostolle. Traduje se, že když Lapostolle přinesl ochutnat svůj likér Césarovi, ten jej okamžitě pojmenoval "Grand", protože to byl skutečně velkolepý likér.

Likér Grand Marnier byl poprvé vyrobený v roce 1880 coby směs koňaků, pomerančové esence a dalších tajných složek. V církevních zemích pak bývá kvůli obsahu alkoholu nahrazován pomerančovou esencí.

Chuťový dozvuk jako u dobrého vína

Vítězný recept pochází od Yusuke Aokeové, mladé japonské šéfcukrářky z Ritz-Carltonu v kanadském Torontu. Podle Zinngrebeho je recept doveden k dokonalosti díky vyváženosti chuti čokolády, jisté nakyslosti a zároveň sladkosti kandovaného pomeranče, což dohromady vytváří poněkud zvláštní konzistenci dortu. Jeho chuť dlouho přetrvává, prý podobně jako u dobrého vína.

Není to ale jen vlastní dort, co udělá dojem. Pokud koupíte dezert vcelku, dorazí k vám zabalený v černé signované krabici s nápisem "The Cake" a stuhou Ritz-Carlton. Podlouhlý moučník je zabalen do jemného hedvábného papíru, na kterém si můžete přečíst historii vzniku a suroviny obsažené v dortu. Pevná krabice pak napomáhá snadnému převozu. Zákusek je k dostání ve všech hotelech řetězce Ritz-Carlton za 40 až 45 dolarů (800 až 900 Kč). Balení osladí život přibližně osmi lidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám