Hlavní obsah

Z filmových pásů vyrábějí dámy na festivalu kabelky

Právo, Rudolf Voleman

Málokterá dáma na světě se může pochlubit, že se z její kabelky usmívají některá z největších hereckých hvězd planety. Poštěstit se to může těm fanynkám Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech, které přijdou na tradiční tvůrčí dílnu z celuloidových pásů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Radka Maschio z Hradce Králové si dokonce oblékla filmové šaty vzniklé na festivalu v minulých letech

Článek

Filmové kabelkářství totiž nabízí jako materiál k výrobě dámských doplňků kopie světově proslulých snímků jako například Slečna drsňák s držitelkou Oscara a dvou Zlatých glóbů Sandrou Bullock a také s oscarovým anglickým hercem Michaelem Cainem nebo trháku Muži v černém s držitelem ceny Emmy Tommy Lee Jonesem.

„Akci pořádáme dlouhou řadu let, přičemž zpočátku to byly filmové instalace velkého rozměru a nyní tvoříme menší, komornější záležitosti,“ uvedla za pořádající karlovarskou unii výtvarných umělců Štěpánka Bergerová, organizátorka doprovodné festivalové akce. Ta se poslední roky koná pravidelně ve vnitrobloku na náměstí Milady Horákové. Kabelku bude možné si vyrobit ještě v pátek.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Výroba kabelek z filmových pásů není snadnou záležitostí.

„Vloni to bylo filmové šperkařství, kdy si mohl každý z celuloidového pásu vyrobit šperk, například prsteny, přičemž pánové si vyráběli kupříkladu kravaty,“ pokračovala organizátorka. „Letos máme připravené Filmové kabelkářství a pánové si mohou vyrobit například peněženku,“ dodala Bergrová.

Filmové pásy ve vaně

Kromě filmových pásů mají zájemci o tvůrčí dílny k dispozici i další potřebný materiál, jako například suché zipy nebo lepící pásky, ale také pomůcky, tedy třeba nůžky nebo sešívačky. „Přišla jsem na tuto akci v brožuře festivalového programu. Hned mne napadlo, že by mě to mohlo zajímat, tak jsem si podrobnosti vyhledala na sociálních sítích,“ uvedla Radka Maschio, která přijela na karlovarský filmový festival až z Hradce Králové.

„Mám představu, že si vyrobím kabelku. Nebude velká, spíše taková psaníčková na festiválek. Nic moc dovnitř, aby byla skladná a hlavně filmová,“ dodala Maschio, která byla na festivalu naposledy před čtyřmi lety.

Zajistit celuloidové filmové pásy v dnešní době je složité. „Filmy se dnes distribuují v digitální podobě,“ uvedla organizátorka k akci. Spoustu filmových kotoučů získala Bergerová již před zhruba osmnácti lety od producentské společnosti Warner Bros, ale během let nejrůznějších festivalových performancí a tvůrčích dílen množství filmů ubývá.

Velkou část zbylého materiálu obětovala letos Bergerová do litinové vany, která je umístěna v patře Vřídelní kolonády, kde se může každý návštěvník ponořit fyzicky do filmů a vyfotografovat se na památku. „Podařilo se mi ale zkontaktovat jednoho z tuzemských kameramanů, který má spousty filmového materiálu v archivu, kterého se bude zbavovat, a tak jsem jej poprosila o pomoc,“ uzavřela organizátorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám