Hlavní obsah

RECENZE: Tragikomický discopříběh z maďarského sídliště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Koprodukční drama Jiná smečka o lidech na okraji společnosti i komplikovaném vztahu otce a dcery podkreslují absurdní humor a devadesátkové disco hity. Maďarská režisérka Hajni Kis představuje svůj celovečerní debut na karlovarském festivalu.

Foto: KVIFF

Snímek Jiná smečka

Článek

Hlavní hrdina filmu Tibor „Tibi” se po několika letech vrátil z vězení a snaží se začít nanovo, v čemž mu bráni zejména jeho impulzivní povaha. Po nocích pracuje jako ochranka v tanečním klubu a přespává na gauči u rodiny svého bratra, jehož pozvání už dlouho přetahuje.

Jeho dvanáctiletá dcera Niki žije na sídlišti se svou babičkou, ve škole kupí jeden problém za druhým a otce, ke kterému má blíž, než sama tuší, zná jen z profilové fotky na Facebooku.

Už jejich setkání na začátku filmu dává tušit, že společně znovunalezený čas bude mít krátkého trvání, to když se „Tibi” v kontextu navrátivší dcery musí učit nést zodpovědnost za své činy.

Foto: KVIFF

Snímek Jiná smečka

Částečně tragikomický film se na pozadí rytmu devadesátkových disco hitů více než o lidech na okraji společnosti zaměřuje právě na komplikovaný vztah otce a dcery, kteří se musí potýkat se světem, jenž funguje podle jim cizích a tvrdě vymáhaných pravidel. I tak se ve filmu najde místo pro vtipné scény vyplívající z často absurdních situací, které jsou pro diváky ze středoevropského prostoru snadno pochopitelné.

Režisérka Hajni Kis sama přiznává, že se při přípravě snímku silně inspirovala vlastním dětství. Stejně jako hlavní hrdince Niki, i jí na čas ze života zmizel otec, a tak vykresluje vztah hrdinů s jistým pochopením, avšak bez nuceného sentimentu.

RECENZE: Ano, nebude líp. Portrét frustrovaného člověka

MFF KV

Jako skvělé rozhodnutí se nakonec ukázalo i to, dosadit do hlavních rolí neherce, pro představitelé Tibiho i Niki, Zorka Horváth i Gusztáv Dietz, se jedná o první filmové zkušenosti. Navíc i minulost Dietze, který je bývalý zápasník MMA, zahrnuje střety se zákony.

Jiná smečka představuje celovečerní debut režisérky a v rámci 55. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary soutěží v sekci Na východ od Západu. Už loni přitom na MFF KV dostal cenu Works in Progress TRT Award, která oceňuje slibné snímky v přípravě.

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Výběr článků

Načítám