Hlavní obsah

Pavla Beretová: Ano, budu Amerikánka. Viktor Tauš začíná natáčet úspěšnou divadelní hru

Nevzdala to za pandemie ani za deště. Amerikánka, úspěšné divadelní představení režiséra Viktora Tauše, se v úterý představila na karlovarské kolonádě. Návštěvníkům zazpívaly Anna Fialová a Pavla Beretová. Viktor Tauš následně oznámil, že od konce října začíná natáčet celovečerní film. O projektu snil dvacet let.

Amerikánka se představila na KVIFFVideo: Novinky

 
Článek

Natáčení bude trvat rok a půl. Začne 24. října. „Obsadíme hodně dětí, velká část z nich bude z dětských domovů. Během té doby nám zestárnou. Počítáme zhruba s 55 natáčecími dny,“ upřesnil pro Novinky.cz Tauš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Viktor Tauš

Dodal, že vedle České republiky záběry vzniknou také v sousedním Polsku, konkrétně v Katovicích, kde vybral nádhernou brutalistní architekturu. „Tam ještě zůstala ve své původní podobě,“ řekl.

Aby byly exteriéry co nejdokonalejší, vstoupilo do projektu Barrandov Studio a.s. „Díky němu budeme moci stavět kulisy v reálném světě, tedy ve skutečných městech,“ vysvětlil Tauš.

Pozvání na představení na MFF KV

Jednou z Amerikánek bude v chystaném snímku Pavla Beretová: „Ano, dostala jsem hlavní roli, o níž se budou dělit tři herečky. Já ji budu hrát v dospělém věku.“

Doplnila, že hlavními postavami filmu budou zejména děti. Netradiční příběh totiž zachycuje život holčičky/dívky/ženy, která prošla dětským domovem, pěstounskou péčí i „pasťákem“, a přesto nikdy nepřestala věřit.

Foto: Ben Orten

Eliška Křenková a Tereza Ramba hrají Amerikánku v online vysílané inscenaci.

Ve filmu se objeví také Eliška Křenková a Tereza Ramba, které divadelní hru kdysi proslavily.

Z divadla ke knize

Z velmi úspěšného divadelního představení vznikla také kniha fotografií. Jejich autorem je Tomki Němec. Zachycoval v nich putování Amerikánky napříč prostředími. Hrála se mimo jiné z klece pro hyeny či letištní ranveje a postupně se k ní přidávaly další a další soubory.

Kniha Amerikánka. Autorem je Tomki Němec

A protože Amerikánka vždy myslí i na ty, kteří nebývají ve společnosti slyšet, padesát procent prodeje knihy věnuje organizaci Dobré víly dětem, poskytující oporu a péči dětem v dětských domovech. Knihu graficky zpracoval Jan Zachariáš.

Foto: Milan Bureš

Z koncertu Amerikánka v O2 areně.

Na listopad se chystá také velkolepý koncert. Jeho jádrem se pravděpodobně stane kus představení, které mohli diváci vidět v pondělí ve Varech.

Reklama

Výběr článků

Načítám