Hlavní obsah

MFF KV: Stanové městečko se plní baťůžkáři

Prvních sedmdesát stanů stálo v pátek dopoledne ve stanovém městečku ve volnočasovém areálu Rolava v Karlových Varech – Rybářích, který slouží zejména baťůžkářům přijíždějícím za filmy na letošní 56. ročník Mezinárodní filmový festival (MFF) v Karlových Varech. Počet stanů byl vyšší oproti loňsku, kdy byly ale zájem o festival všeobecně nižší kvůli posunutému termínu konání na konec srpna, ale srovnatelný s počty z let minulých.

Stanové městečkoVideo: Voleman, Rudolf, Právo

 
Článek

„Vloni to bylo hodně slabé, protože byl festival v srpnu a panovala covidová situace. Letos je to zatím akorát. Tedy na to, že festival teprve začíná,“ uvedla Simona Vránová, jednatelka městské společnosti City Centrum, která areál Rolava a stanové městečko provozuje.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kamarádky z Českých Budějovic Klára a Dita (zleva) se zapsaly na recepci stanového městečka v pátek před polednem.

„Pokud by nepřijeli na sobotu další filmoví fanoušci, tak by to byl větší problém, ale zatím je to dobré,“ doplnila jednatelka.

 Velká konkurence

Ta připomněla, že stanové městečko nabízí kromě noclehu ve vlastním stanu nebo spacáku pod širým nebem, také občerstvení, a to se snídaněmi, zdarma sprchy s teplou vodou a toalety.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Veronika z Aše ve stanovém městečku prozradila, že letos si pořídí festivalový pas, aby viděla víc filmů.

„Občerstvení již nebude non stop, ale dokud budou zákazníci. Máme tady konkurenci v podobě pointu služby Rohlik,“ prozradila Vránová s tím, že díky této službě si lze objednat donášku jídla do Stanového městečka.

„Navíc většina návštěvníků si nakoupí naproti v supermarketu, protože velká část lidí šetří,“ dodala jednatelka s tím, že další novinky letos nepřibyly. „Jezdí sem spousta i letitých hostů, kteří jsou takhle tady spokojení,“ dodala.

 Hlavně Češi

„Většina ubytovaných počítá, že ve stanovém městečku pobude až do konce festivalu, tedy do soboty 9. nebo neděle 10. července,“ prozradil při pohledu do databáze recepční Markus Bošek. „Jsou tu hlavně lidé z Česka, ale vidím tady i Francii, ale Slováků je hodně a také přijíždějí hosté z Německa,“ pokračoval recepční. „A také tu někteří hovořili anglicky, kteří přijeli z Velké Británie,“ doplnila jeho kolegyně z recepce.

Dobíjení telefonů

Recepce nabízí také dobíjení mobilních telefonů. „Už jich tu několik bylo, přes noc se jim vybily telefony, tak služby využili,“ dodal Bošek.

V pátek před polednem stavěli stan Kateřina a Stanislav. „Přijeli jsme z Mladé Boleslavi, ale jenom na víkend,“ uvedli.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kateřina a Stanislav z Mladé Boleslavi nejsou na filmovém festivalu ani stanovém městečku poprvé.

„Koupili jsme si dva lístky do kina, ale vybírali jsme narychlo, takže ani v hlavě nemáme, jak se ty filmy jmenuji,“ krčila rameny Kateřina s tím, že na první film jdou již po poledni a na druhý v devět večer. „Na festival přijeli spolu podruhé.

„Vrátili jsme se sem, protože to tu bylo moc fajn,“ uvedla Kateřina. A hned dodala: „A také jsme doufali, že už nezažijeme déšť, který znova zažíváme,“ prozradila s úsměvem na rtech mladá milovnice filmu, když v dešti zašlapávala kolíky od stanu do země.

 Do kina s pasy

Z Aše na Chebsku přicestovala na karlovarský filmový festival studentka Veronika. „Jsem tady po několikáté a vždycky bydlíme na pár dnů ve stanovém městečku prozradila mladá dívka.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dita a Klára (zleva) z Českých Budějovic vyplnily u recepce stanového městečka jednoduchý formulář k ubytování.

„Letos si chceme poprvé pořídit festivalový pas – v minulosti jsme chodili jen na pár filmů bez něho,“ prozradila studentka s tím, že konkrétní filmy si bude teprve s partou kamarádů vybírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám