Hlavní obsah

MFF KV: S Larou až do Bez vědomí. 5 nejlepších filmových zážitků z Varů

Novinky, Stanislav Dvořák

Pět nejlepších zážitků z karlovarského festivalu podle Novinek.cz. Opět mezi nimi nalezla důstojné místo i televizní tvorba, která nejen český film dohnala, a možná i předehnala.

Sestřih KVIFF 2019Video: Novinky

 
Článek

Lara

Lara je hluboce nešťastná žena. Svými vysokými nároky a neschopností ukázat citlivější stránku, kterou někde hluboko v sobě skrývá, ztratila svého muže, syna, matku i známé. Jediný, kdo se s ní ještě chce bavit, je hodný nesmělý soused z paneláku. Kdysi hrála na klavír, ale nevěřila si a své obrovské ambice přenesla na syna. S ním však nikdy není spokojena.

Mrazivě věrohodný psychologický portrét patologicky náročné matky, která ničí své okolí i sebe, natočil režisér Jan-Ole Gerster, v hlavní roli exceluje Corinna Harfouchová.

Bez vědomí

Foto: HBO

Táňa Pauhofová

Do Československa sedmdesátých a osmdesátých let minulého století se vrací napínavá špionážní minisérie HBO a režiséra Ivana Zachariáše Bez vědomí, kde si zahráli Martin Hofmann, Martin Myšička, Jan Vlasák, Lenka Vlasáková, Táňa Pauhofová či Hattie Morahan.

Emigrantský pár v roce 1989 přijede do Československa a oba srazí černé auto, které se ani nepokusí brzdit. Zcela neschopný, ale hlavně StB zastrašený příslušník Veřejné bezpečnosti se snaží událost bagatelizovat a odmítá cokoliv vyšetřovat. Manželka pak pátrá po svém muži v nepřátelské Praze, prošpikované estébáky, a nikdo jí není ochoten pomoci. Seriál vyniká stísněnou šedivou husákovskou atmosféru, k níž přispívá i „osmdesátková“ hudba Petra Maláska využívající staromódním způsobem syntezátory.

Forman vs. Forman

Foto: Kviff

Danny DeVito, Miloš Forman a Jack Nicholson

Archivní dokumentární film Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny připomíná fascinující příběh našeho nejslavnějšího režiséra. Pozitivem snímku je množství materiálu z dětství, které nemusí být pro širokou veřejnost úplně známou kapitolou, hlavně pak rozsah rodinné válečné tragédie, která režiséra navždy ovlivnila.

Forman vs. Forman je ale příliš stručný, na vystižení osobnosti typu Miloše Formana 78 minut prostě nestačí.

Parazit

Foto: KVIFF

Na programu oficiálních ozvěn karlovarského filmového festivalu bude i vítěz z Cannes, snímek Parazit.

Korejský Parazit režiséra Bong Joon-hoa nabízí sociální drama říznuté černou komedií a děsivým thrillerem. S pověstnou krutostí korejských filmů sleduje cynickou infiltraci chudé rodiny do vily boháčů, která je provázena podvody.

Podvodníci odstraňují jednu překážku za druhou, včetně dlouholeté věrné hospodyně, a jednoduchou manželku bohatého pána si zcela omotají kolem prstu, jenže netuší, že ve sklepě se skrývá ještě jeden problém. Tohle nemůže skončit dobře...

Budiž světlo

Foto: KVIFF

Milan Ondrík jako Milan ve filmu Budiž světlo (2019)

Nepříjemný obraz slovenské vesnice, kde fašizoidní tendence nikdy nevymřely. Zatímco otec pracoval v cizině, dospívající syn, kterého matka nezvládá, vstoupil do polovojenské mládežnické skupiny a zamotal se do zvrácených rituálů, které ve výsledku stály život jednoho z chlapců. Morální drama o rodině, dospívání a hledání sebevědomí v nesprávné partě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám