Hlavní obsah

Během festivalu jezdí do Muzea Mattoni v Kyselce zdarma autobus

Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez úhrady jízdného a za poloviční vstupné je možné se podívat v době letošního 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech do Muzea Mattoni v Kyselce. Zřejmě ne příliš dobré počasí ale zatím odradilo návštěvníky karlovarského svátku filmu využít skvělou nabídku odskočit si za unikátními exponáty z doby Heinricha Mattoniho, zakladatele stáčírny.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pojeďte do muzea.

Článek

„Autobus jezdí tři krát denně,“ uvedl za společnost Mattoni 1873 Jiří Bubla. Od karlovarské Tržnice vyjíždějí autobusy vždy v půl deváté, půl hodiny před polednem a v půl třetí odpoledne, přičemž zpět z Kyselky do Karlových Varů jede bus o zhruba hodinu později. Linka je označena číslem 14 a moderní autobusy jsou vybaveny například plošinou pro invalidy nebo kočárky.

„S příchodem horšího počasí zájem o autobus a prohlídku muzea nebyl kdovíjaký, ale věříme, že se to zlepší,“ poznamenal mluvčí, že akce bude v nabídce až do jeho konce v sobotu 28. srpna.

 Kronika rodu? Nejvzácnější exponát

„Muzeum zachycuje historii vývoje rodiny Mattoni zcela od jejich počátku, kdy se začalo v Kyselce budovat a stavět,“ popisoval Bubla s tím, že expozice je koncipována jako interaktivní.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pojeďte do muzea.

„Je tam plno věcí, s kterými si mohou návštěvníci hrát. Jedná se například o historickou etikovačku, kterou si mohou hosté muzea vyzkoušet,“ pokračoval mluvčí světoznámé stáčírny.

„Návštěvníci mohou sledovat interaktivní časový plán od roku 1670, v kterém běží, jak se přesně v Kyselce část okolo řeky Ohře měnila,“ prozradil Bubla.

Zřejmě nejvzácnějším exponátem v prvním patře je ručně psaná kronika rodu Mattoni. „Majitel společnosti Alessandro Pasquale ji před několika lety objevil v Rakousku v antikvariátu, kde ji firma vykoupila. Jedná se opravdu o unikát,“ pokračoval mluvčí.

V muzeu lze ale i sledovat video, které je z velké části sestaveno z dobových černobílých záběrů. „Je na nich vidět, jak se plnily staré skleněné, ale i původní hliněné lahve, které se vyvážely do zahraničí,“ upřesnil Bubla.

 Pojďte na procházku

V neposlední řadě stojí za viděnou určitě i samotná budova muzea, která stojí nad samotnou stáčírnou. „Jedná se o stavbu původní rakouské architektury, kterou Heinrich Mattoni nechal v tomto duchu postavit,“ uvedl Bubla s tím, že je možné se podívat přímo k původnímu prameni minerální vody Mattoni, který v zadní části areálu vyvěrá.

„Celá expozice je podána nenásilnou formou, přitom je expozice pěkná, ale není příliš velká, takže se tam člověk nestihne unavit,“ dodal mluvčí s tím, že v Kyselce lze jít i na vycházku nazvanou Po stopách skřítků či kolem historických budov bývalých lázní.

Související témata:

Výběr článků

Načítám