Hlavní obsah

Ceny kritiků dostaly filmy Šalamounova hora a Cesta do Florianópolisu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu FIPRESCI získal v Karlových Varech film Cesta do Florianópolisu, cenu FEDEORA drama Šalamounova hora. Udělení cen nestatutárních porot proběhlo v sobotu v hotelu Thermal.

Foto: KVIFF

Z filmu Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři

Článek

Cenu FIPRESCI, Mezinárodní federace filmových kritiků, získal film Cesta do Florianópolisu argentinské režisérky Any Katz. „Elegantní a komplexní komedie s jemným humorem a komplexními postavami,“ odůvodnila porota svou volbu.

Cenu Ekumenické poroty si odneslo izraelské drama Geula Josepha Madmonyho a Boaze Yehonatana Yacova za „překonávání různých druhů bigotní úzkoprsosti“ a za to, že ukazuje, že „Boha a lidskost nelze redukovat na seznam pravidel.“

Zvláštní ocenění Ekumenická porota udělila filmu Všechno bude režiséra Olma Omerzua a filmu Miriam lže od dvojice Natalia Cabral a Oriol Estrada.

Cenu FEDEORA za nejlepší film sekce Na východ od Západu získal rusko-kyrgyzský snímek Šalamounova hora režisérky Elizavety Stišové. Kritici ho ocenili „za opravdové filmařské usilí, dobře vystavěný příběh a výborné herecké výkony“.

Cenu Europa Cinemas Label dostal snímek Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři rumunského režiséra Judy Radua.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám