Hlavní obsah

Terry Gilliam se svalil před publikem a ocenil český smysl pro humor

Novinky, Lenka Hloušková, Lucie Sieglová
Aktualizováno

Režisér Terry Gilliam na karlovarském festivalu představil svůj nový film Muž, který zabil dona Quijota. Film měl premiéru na letošním MFF v Cannes. Na MFF KV přijela také herečka Joana Ribeirová, která po Gilliamově boku dorazila na tiskovou konferenci. Poté slavný režisér film také uvedl před zaplněným Velkým sálem hotelu Thermal.

Záznam: Terry Gilliam ve velkém sále uvedl snímek Muž který zabil Dona QuijotaVideo: Novinky

 
Článek

Ten Gilliama ocenil potleskem vestoje. Aby demonstroval, jak ho vřelé přijetí dostalo, nejdřív poklekl a pak se svalil před publikem na zem. Dorazil vůbec v dobrém rozmaru, s drinkem a divákům za přivítání poděkoval česky – „dekuji“, řekl.

Anglicky pak pokračoval: „Jsem rád, že jste to ze sebe dostali už teď, protože aspoň nebudu zklamaný, když po skončení filmu nepovstanete a nebudete tleskat. Teď si dávám panáka becherovky a už teď je mi dobře,“ smál se.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Terry Gilliam a Joana Ribeirová uvedli film Muž, který zabil Dona Quijota

„Nevím, co o tomto filmu říct, byl velmi dlouho ve filmovém lůně. Ale porod byl po celkem 29 letech těhotenství překvapivě snadný,“ řekl Gilliam a ocenil také přínos svých herců jako Joany Ribeirové, která s ním snímek uváděla, Adama Drivera, Jonathana Pryce, Stellana Skarsgårda, Olgy Kurylenkové a dalších. „Nechci toho říct mnoho, chci, aby film mluvil sám za sebe.“

„Myslím, že filmu porozumíte velmi dobře, jste chytré publikum se smyslem pro humor. Umíte žít. V minulosti jste přežili spoustu hrozných období a přes to všechno jste si zachovali smysl pro humor. A myslím, že v tom byste měli být světu příkladem,“ dodal.

Foto: Novinky, Novinky

Terry Gilliam

Snímek Muž, který zabil dona Quijota vznikal řadu let a provázelo ho mnoho peripetií. Původní natáčení filmu, v němž měli hlavní role vytvořit Johnny Depp a Jean Rochefort, bylo před osmnácti lety přerušeno po šesti dnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Joana Ribeiro

Sérii katastrof, jež zastavily projekt, do nějž Terry Gilliam investoval deset let příprav, následně zmapoval dokument Keitha Fultona a Louise Pepeho Ztracen v La Mancha (Lost in La Mancha, 2002), který byl uveden na 37. ročníku MFF Karlovy Vary.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Terry Gilliam přijel na karlovarský filmový festival se svým očekávaným snímkem Muž, který zabil Dona Quijota.

Legendární režisér se však svého snu nevzdal a po osmnácti letech film představuje publiku. Jen pár desítek minut po dnešní tiskové konferenci jej osobně uvede také ve Velkém sále Thermalu.

Gilliam mimo jiné uvedl, že měl obavy, aby splnil očekávání fanoušků. Poté, co film dokončil, je však s prací spokojen. „Ten film se mi líbí. Takže ať si myslí, kdo chce, co chce, já jsem spokojený,“ řekl.

Záznam: TK Terry GilliamVideo: Novinky

Řeč došla i na moderní technologie nebo natáčení reklam. Jeho hrdina ve filmu je reklamní režisér, i Gilliam má zkušenosti. „Za desetidenní reklamu jsem dostal víc peněz než za celý tento film,“ řekl Gilliam, někdejší člen komediální skupiny Monty Python.

I na tu došlo. Šéf komediálního vysílání BBC totiž o skupině prohlásil, že dnes už by se takový pořad vysílat nemohl, jsou tam samí bílí muži, byl by málo různorodý.

„Málem mě to rozplakalo a rozzlobilo, že komedie a šest bělochů z Británie nemůže být spolu, potřebujeme jednoho odtamtud, jednoho odtamtud, potřebujeme, aby byl zastoupený každý. To jsou kraviny. A musím to říct: Já už nechci být běloch, bílý muž, nechci, aby se na mě svádělo všechno špatné, co se ve světě děje. Já teď říkám světu, že jsem černá lesba,“ uvedl. „Jmenuji se Loreta a jsem lesba v přechodu,“ smál se Gilliam.

Terry Gilliam o bílých mužích a černé lesbě v přechoduVideo: Novinky

Poté vážně pokračoval: „Velmi mě to rozzlobilo, protože komedie není ansámbl, není to tak, že dáte dohromady skupinu lidí jako v boy bandu, kde je zastoupen každý. Být transgender už dnes nestačí, chci být i transdruhový. Každopádně mi připadlo, že je to hloupá poznámka.“

Reklama

Výběr článků

Načítám