Hlavní obsah

Divácká cena Práva vyhledává filmové hity

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Vezměte si, prosím, tento lístek. Podívejte se na film a po jeho skončení natrhněte papír na stupnici od 1 do 4. Podle toho, jak se vám líbil. Jednička je nejlepší, podobně jako ve škole,“ tuto větu budou dokola ve Varech opakovat lidé u dveří kinosálů. Rozdávají a vybírají malé lístky, které rozhodnou o ceně velké. Od desítky tisíc diváků.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeremy Renner převzal cenu pro nejlepší film dle hlasování diváků - Wind River - Diváckou cenu Práva

Článek

Právě oni jsou těmi, již každý rok vybírají nejlepší festivalový snímek v Divácké ceně Práva. Mezi tvůrci, producenty je přitom tato soška velmi žádaná.

Jde totiž o jasný vzkaz majitelům kin: pozor, právě my máme možný hit!

Lístek získá hlasující před dveřmi kinosálů od mladíků a slečen ve výrazných tričkách. Právě ti se starají o to, aby návštěvníci projekce záhy po jejich skončení ohodnotili. Papírky – ano, někdy značně pomačkané, ale přesto při správném označení platné – jim odebírají při odchodu z rukou. Pospíchající jedinec je může vhodit i do přichystaných krabic.

Foto: Právo

Divácká cena Práva

Každý den, zpravidla v hluboké noci, se všechny odevzdané hlasy převáží od kinosálů na jedno místo. Do festivalového centra dění, do hotelu Thermal. Tam se pečlivě sčítají a výsledky se zprůměrují. Průběžné pořadí filmů následně zveřejňuje ve speciální rubrice nejčtenější zpravodajský server v Česku Novinky.cz, jeden z mediálních partnerů MFF KV.

„Zájem o hodnocení je obrovský. Dá se říci, že každý rok slavíme rekord,“ říká za vydavatele deníku Právo – dalšího mediálního partnera akce – vedoucí oddělení propagace a public relations Stanislava Zajícová. Pro srovnání. V roce 2006 diváci odevzdali lístků 47 661, loni jich byl téměř dvojnásobek.

Triumf hvězdy

Diváckou cenu Práva si loni odvezl z Varů film Wind River, v němž si zahrál Jeremy Renner. Tedy jedna z největších hvězd, které na uplynulý ročník MFF KV dorazily.

„Musel jsem si zvyknout na vysokohorské podmínky, v nichž jsme natáčeli. Musel jsem se do té zimy vhodně obléct, naučit se řídit sněžný skútr. To bylo ovšem skvělé! Na Wind River jsem se ovšem musel spíš připravit emočně. Příběh je pro mě hodně citlivý. Vypráví o jedné ztrátě, zbytečné smrti. V opuštěné zasněžené krajině se najde mrtvá mladá dívka, tátovi vezmou jeho milovanou dceru… A to je pro mě opravdu citlivé. Jsem taky tatínek, miluji svou holčičku… (pětiletá Ava Berlin Renner - pozn. red.),“ popsal tehdy Právu natáčení režijního debutu Taylora Sheridana.

Ten moderní thriller s prvky westernu zasadil do extrémních podmínek hor ve Wyomingu, kde žije velmi málo lidí, kteří často hledají únik v rauši, či svérázní lovci a těžaři. V ČR na něj následně po MFF KV přišlo téměř 43 tisíc diváků a vydělal přes šest miliónů korun hrubého.

Hlasujte, teď!

Dá-li se něco v hlasování v Divácké ceně Práva obecně vysledovat, je to, že hlasující milují komedie, když je česká, má bonus navíc. Své sošky z Varů tak mají doma například režisérka Alice Nellis za Revival (2013), Jan Svěrák za Vratné lahve (2007).

Výběr nejoblíbenějšího uměleckého kusu – z pohledu laiků – začíná stejně jako festival dnes, v pátek 29. června. Konečné výsledky hlasování diváků budou zveřejněny v sobotu 7. července. Poslední započítávaný lístek se vybere týž den, zhruba ve dvě hodiny ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám