Hlavní obsah

Baťůžkáři ve Varech zatím míří více do hostelů

Právo, Rudolf Voleman

Vzhledem k větrnému a spíše chladnějšímu počasí míří zatím v meziročním srovnání baťůžkáři za ubytováním na letošním 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech spíše do hostelů zřízených ve školních budovách než do Stanového městečka v areálu přírodního koupaliště Rolava v karlovarské městské čtvrti Rybáře.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Adéla a Ester z Pardubic a Adéla z Prahy (zleva) na recepci Hostelu na Nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech.

Článek

„Už máme ubytováno kolem stovky baťůžkářů,“ hlásil v pátek takřka v poledne recepční Stanového městečka na přírodním koupališti Rolava Luboš Veselý. Stanové městečko nebere rezervace, protože kapacita prostoru přírodního koupaliště je v podstatě neomezená.

„Zhruba máme asi o dvacet lidí méně ve srovnání s loňským rokem ve stejnou dobu. Je to ale kvůli počasí, protože ve čtvrtek lilo skoro celý den,“ pokračoval recepční.

„Jedinou novinkou je pokladna EET, která zdržuje. Mělo to nějaké problémy, tak jsme jednu účtenku vystavovali čtyřicet vteřin. Největší sranda je, když tiskneme stvrzenku EET k pětikorunovému poplatku za nabíjení mobilu,“ kroutil Veselý nevěřícně hlavou nad rozsahem kontroly státu.

Vše připraveno

Stanové městečko nabízí podobně jako oba městské hostely kompletní sociální služby včetně sprch. Hned u vchodu je festivalová pokladna nebo půjčovna jízdních kol, ale také bouda na nabíjení mobilů či úschovna zavazadel. Do centra města jezdí ze Stanového městečka zdarma festivalové autobusové linky. Nocleh stojí 80 korun plus 15 korun poplatek městu.

„Máme ubytovaných přibližně šedesát lidí,“ uvedl v pátek dopoledne Hůrka z hostelu v bývalé škole na Nábřeží Jana Palacha. „Podle objednávek bude letos návštěvnost vyšší, protože máme už nyní rezervováno o asi šest set noclehů meziročně více,“ pokračoval Hůrka, podle kterého hostel evidoval v tu chvíli zhruba osmnáct set objednaných noclehů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Baťůžkářky v Hostelu v budově Základní školy Dukelských hrdinů pojali festival i jako možnost brigády. Nocleh na zemi hostelu jim nevadí.

„Volají další zájemci, ale kapacitně jsme na všechny připravení,“ dodal s tím, že mezi ubytovanými jsou i Kanaďani nebo Francouzi. Nocleh ve vlastním spacáku stojí 170 korun plus 15 korun ubytovací poplatek města. K dispozici mají ubytovaní zpoplatněnou úschovna, nabíjet mobily lze na recepci, jež je non stop v provozu. Nevýhodou hostelu je chybějící vlastní parkoviště.

„V současné době máme ubytovaných čtyřicet baťůžkářů,“ uvedla v pátek před polednem Eva Doušová, ředitelka Základní školy Dukelských hrdinů, kde je zřízen další z městských hostelů pro baťůžkáře. „Máme objednávky na dvanáct set noclehů, což odpovídá zhruba pěti stům baťůžkářům. Počet objednávek je vyšší, protože letošní kapacita hostelu je oproti loňsku vyšší,“ vysvětlila ředitelka.

Ceny se neměnily

Cena se neměnila ve srovnání s loňskem, takže noc stojí v budově školy 130 korun, za stan se platí 40 korun, za osobu ve stanu 50 korun a za parkování 70 korun. Úschovna zavazadel je za třicet korun.

„Na každých třídách jsou prodlužovací šňůry, na kterých lze dobíjet mobilní telefony. Kdo je ve stanu, může si dobít telefon na recepci,“ dodala Doušová, podle které jsou mezi hosty například Slováci nebo Poláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám