Hlavní obsah

Na karlovarský filmový festival přijede Uma Thurmanová

Novinky, Lenka Hloušková, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Uma Thurmanová, tak zní další jméno velké hvězdy světové kinematografie, která dorazí na blížící se 52. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Krásného VIP hosta potvrdili v úterý organizátoři akce. Thurmanová v lázeňském městě převezme Cenu prezidenta festivalu MFF KV. Stejné ocenění získá i její neméně známý kolega Jeremy Renner, který rovněž do Varů přijede.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Uma Thurmanová pózuje během focení na slavnostním otevírání filmového festivalu v Cannes.

Článek

Herečka a producentka patří ke skutečným star svého oboru. Kromě herectví se Thurmanová věnuje také produkování filmů. Letos například působila jako předsedkyně poroty Un Certain Regard na MFF v Cannes.

Její bohatá filmografie zahrnuje pestrou žánrovou škálu filmů od nezávislých komorních snímků jako například komedie Proč kočka není pes? (1996) až po blockbustery jako Batman a Robin (1997) nebo Bídníci (1998).

S režisérem Woodym Allenem a kolegou Seanem Pennem natočila biografický příběh hudebníka Emmeta Raye Sladký ničema (1999), za roli v televizním filmu režisérky Miry Nairové Duševní slepota (2002) získala Zlatý globus.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Uma Thurmanová

S hereckým partnerem z Pulp Fiction Johnem Travoltou se znovu setkala v gangsterce Buď v klidu (2005), s kontroverzním režisérem Larsem von Trierem natočila studii sexuality Nymfomanka (2013–2014). V současné době točí s kolegy Robertem de Nirem a Christopherem Walkenem pod režijním vedením Tima Hilla rodinnou komedii The War with Grandpa.

Dorazí i Jeremy Renner

Vedle Thurmanové organizátoři oznámili, že MFF KV navštíví herec a hudebník Jeremy Renner, hlavní představitel šesti Oscary oceněného filmu Smrt čeká všude, hvězda akční série Avengers, filmu Captain America a dvou pokračování Mission Impossible. Také na něj ve Varech čeká Cena prezidenta MFF KV.

Foto: Universal

Hlavní hrdina v podání Jeremy Rennera

„Jsem rád, že řadu oceňovaných hostů letošního ročníku rozšíří právě Jeremy Renner, jenž patří k hercům s velmi rozmanitou filmografií, v níž nechybí tituly vstřícně přijímané publikem i kritikou. Důkazem toho je snímek Wind River, který na nedávném festivalu v Cannes získal v soutěži Un Certain Regard Cenu za režii a který Jeremy Renner v Karlových Varech osobně uvede,“ uvedl k tomu prezident MFF KV Jiří Bartoška.

Zahájení? Pěkně blbě

Organizátoři akce již dříve oznámili, že jednou z velkých hvězd letošního ročníku bude americký herec Casey Affleck. (celá zpráva)

„Zahajovacím filmem bude netradiční romantická komedie Pěkně blbě režiséra Michaela Showaltera. Snímek bude následně uveden do kin v rámci distribučního labelu KVIFF Distribution,” řekl umělecký ředitel festivalu Karel Och.

V pátek 30. června, kdy filmový svátek začíná, bude uvedena nejen ve Velkém sále karlovarského hotelu Thermal, ale ve stejném čase také na dvou dalších projekcích pro veřejnost.

Film vypráví o nelehkém životě komika, který chce opustit malé pódium v zapadlém městě a dobýt velký svět. Sen mu nicméně komplikuje mnoho věcí: především jeho rodina, nepříliš zdařilé představení, do čehož najednou náhle vstoupí velká láska.

Foto: Falcon

Amy Adamsová (Příchozí)

V rámci slavnostního zakončení 52. MFF KV bude zase uvedena mysteriózní sci-fi režiséra Denise Villeneuva Příchozí, v němž hlavní roli vytvořil právě Jeremy Renner, letošní host a laureát Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary.

Ztvárňuje v něm fyzika Iana Donnellyho, který spolu s lingvistkou Louise Banksovou (Amy Adamsová) zkoumá obrovská pouzdra neznámého původu, která se náhle objeví na tuctu míst na Zemi. Společně řeší, jak se s mimozemšťany domluvit, a zjišťují, co vůbec lidstvu chtějí sdělit.

Představí se i Oklamaný

Mezi filmy, které se pravděpodobně zařadí mezi divácké hity MFF KV, bude patřit také snímek Oklamaný. Karlovarský kraj ve spolupráci s festivalem připravil jeho mimořádná představení vedle Varů také v Ostrově, Sokolově, Chodově, v Chebu a Mariánských Lázních.

V úterý čtvrtého července tak budou mít diváci v kinech v těchto městech možnost – bezprostředně po prvním uvedení ve Velkém sále hotelu Thermal – zhlédnout nový film uznávané režisérky Sofie Coppolové s Nicole Kidmanovou v hlavní roli.

Foto: ČTK

Režisérka Sofia Coppolová.

Zavede je do uzavřeného společenství chovanek a vedoucích dívčího internátu kdesi ve Virginii roku 1864, kde se ocitne zraněný voják nepřátelské unijní armády. Soucit, s nímž ho ženy přijmou a ošetřují, začne postupně nahrazovat žárlivost a soupeření o jeho přízeň.

Výsledky 52. ročníku MFF KV budou známé v sobotu 8. července. Porotci – jako tradičně – budou vybírat z desítek předem pečlivě vybraných snímků ty opravdu nejlepší.

Online rezervace možná

Online rezervace vstupenek na všechna veřejná festivalová představení začíná od 10:00 hod. 26. června 2017 do vyčerpání kapacity určené k rezervaci, nejpozději však do půlnoci 26. června.

Kapacita vstupenek k rezervaci před festivalem je deset procent lístků z každého veřejného představení.

Složení porot

Organizátoři představili také členy festivalových porot. V hlavní porotě zasedne jako předsedkyně herečka a scenáristka Anna Brüggemannová z Německa. Hrála například ve filmech Mitte Ende August nebo Utíkej, jestli to dokážeš a Move.

Sarah Flacková je v New Yorku žijící střihačka, mimo jiné držitelka ceny BAFTA. Dalšími členy poroty budou kolumbijský režisér Ciro Guerra, uznávaný producent Michel Merkt žijící v Monaku nebo slovenský scenárista, producent a novinář Štefan Uhrík.

V porotě Na východ od západu zasednou dramaturg a filmař Evrim Ersoy, propagátorka filmů Cosima Finkbeinerová, režisérka Rusudan Glurjidzeová, festivalový organizátor a publicista Igor Soukmanov a česká producentka Karla Stojáková.

Uma Thurmanová

  • Dcera slavného profesora budhistických studií Roberta F. A. Thurmana a Nena von Schlebrugge, modelky a psychoterapeutky se narodila 29. 4. 1970.
  • Od počátku své mimořádně bohaté herecké kariéry měla možnost spolupracovat s významnými filmovými režiséry.
  • Jedním z prvních titulů její filmografie byly adaptace románu Nebezpečné známosti (1988) režiséra Stephena Frearse nebo fantaskní příběh Dobrodružství Barona Prášila (1988) Terryho Gilliama.
  • Osudovou rolí se však v polovině 90.let stala postava Mii Wallace v kultovním snímku Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), za níž byla nominována Oscara, Zlatý globus a bezpočet dalších cen.
  • Úspěšnou spolupráci si po necelých deseti letech zopakovali na neméně kultovním dvoudílném opusu Kill Bill (2003,2004), za roli Nevěsty získala dvě nominace na Zlatý globus.

V porotě dokumentárních filmů pak zasednou dramaturg Roberto Cueto, střihačka Anne Fabiniová a producentka Pavla Janoušková Kubečková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám