Hlavní obsah

Divácká cena Práva vybírá hity

Novinky, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Každý rok na festivalu zasedá hned několik odborných porot vybírající ty opravdu nejlepší filmy ve svých kategoriích. Jedna z elegantních dam s koulí určená pro vítěze má však specifikum. Udělují ji desítky tisíc návštěvníků karlovarských kin.

Foto: KVIFF

Viggo Mortensen ve filmu Tohle je náš svět.

Článek

Návštěvníci kin hlasují o tom svém nejlepším snímku prostřednictvím papírových lístků. Umělecký kus, který zhlédnou, oznámkují podobně jako ve škole: nejlepší je 1, nejhorší čtyřka.

Kupóny pro vyjádření názoru dostávají ještě před vkročením do sálu a při odchodu je odevzdávají sličným hosteskám ve slušivých tričkách, které stávají u dveřích sálů. Ti, kteří pospíchají, mohou lístky vhodit také do speciálních boxů u dveří.

Úspěch Čechů

Každý den, zpravidla v hluboké noci, se všechny odevzdané hlasy převáží na jedno místo. Do Thermalu. Tam se sčítají a následně statisticky zprůměrují. Průběžné pořadí filmů pak zveřejňuje ve speciální rubrice nejčtenější zpravodajský server v Česku Novinky.cz, jeden z mediálních partnerů MFF KV.

Foto: Novinky

Diváci mohou jednotlivé snímky ohodnotit známkami a rozhodnou tak o divácké ceně deníku Právo.

„Zájem o hodnocení je obrovský. Dá se říci, že každý rok slavíme rekord,“ říká za vydavatele deníku Právo – dalšího mediálního partnera akce – vedoucí oddělení propagace a public relations Stanislava Zajícová. „Zatímco v roce 2006 diváci odevzdali lístků 47 661, předloni 78 226 a loni to bylo 79 108,“ dodává.

Diváckou cenu Práva si v minulosti odvezly z Varů snímky, které následně bodovaly také v českých kinech. Loni to byl Tohle je náš svět o otci žijícím se šesti dětmi v lesích mimo civilizaci, který se po osobní tragédii se vydává do města, mezi lidi. Prvenství si emotivní příběh vydobyl před rokem sice na poslední chvíli, nicméně získané ocenění mu v distribuci vydatně pomohlo.

Foto: KVIFF

Mezi deset nejlepších snímků podle diváků se dostal film Tohle je náš svět.

Do českých kin na něj přišlo přes čtyřicet tisíc diváků. Za lístky zaplatili téměř 5,2 miliónu korun.

Hlasujte, teď!

Dá-li se něco v hlasování v ceně Práva obecně na festivalu vysledovat, je to, že lidé milují komedie, když je česká má bonus navíc. Své sošky z Varů tak mají doma režisérka Alice Nellis za Revival (2013), Jan Svěrák za Vratné lahve (2007). Bodují ovšem také často dokumenty.

Foto: KVIFF

Revival

Vítězný potlesk publika na závěrečném ceremoniálu si již vyslechly úspěšné hvězdy svého oboru: Olga Sommerová za Magický hlas rebelky (2014) popisující pohnuté osudy zpěvačky Marty Kubišové nebo Slovák Marko Škop za snímek Iné světy (2006) o lokalitě na „konci světa“, Šariši.

Foto: KVIFF

Z dokumentu Magický hlas rebelky

Výběr nejoblíbenějšího uměleckého kusu – z pohledu laiků – začíná stejně jako festival dnes, tedy v pátek 30. června. Konečné výsledky hlasování diváků budou zveřejněny v sobotu 8. července. Poslední započítávaný lístek se vybere ve dvě hodiny ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám