Hlavní obsah

Na karlovarský filmový festival přijede Uma Thurmanová

• Aktualizováno
Novinky, Lenka Hloušková, Stanislav Dvořák

Uma Thurmanová, tak zní další jméno velké hvězdy světové kinematografie, která dorazí na blížící se 52. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Krásného VIP hosta potvrdili v úterý organizátoři akce. Thurmanová v lázeňském městě převezme Cenu prezidenta festivalu MFF KV. Stejné ocenění získá i její neméně známý kolega Jeremy Renner, který rovněž do Varů přijede.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Uma Thurmanová pózuje během focení na slavnostním otevírání filmového festivalu v Cannes.

Článek

Herečka a producentka patří ke skutečným star svého oboru. Kromě herectví se Thurmanová věnuje také produkování filmů. Letos například působila jako předsedkyně poroty Un Certain Regard na MFF v Cannes.

Její bohatá filmografie zahrnuje pestrou žánrovou škálu filmů od nezávislých komorních snímků jako například komedie Proč kočka není pes? (1996) až po blockbustery jako Batman a Robin (1997) nebo Bídníci (1998).

S režisérem Woodym Allenem a kolegou Seanem Pennem natočila biografický příběh hudebníka Emmeta Raye Sladký ničema (1999), za roli v televizním filmu režisérky Miry Nairové Duševní slepota (2002) získala Zlatý globus.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Uma Thurmanová

S hereckým partnerem z Pulp Fiction Johnem Travoltou se znovu setkala v gangsterce Buď v klidu (2005), s kontroverzním režisérem Larsem von Trierem natočila studii sexuality Nymfomanka (2013–2014). V současné době točí s kolegy Robertem de Nirem a Christopherem Walkenem pod režijním vedením Tima Hilla rodinnou komedii The War with Grandpa.

Dorazí i Jeremy Renner

Vedle Thurmanové organizátoři oznámili, že MFF KV navštíví herec a hudebník Jeremy Renner, hlavní představitel šesti Oscary oceněného filmu Smrt čeká všude, hvězda akční série Avengers, filmu Captain America a dvou pokračování Mission Impossible. Také na něj ve Varech čeká Cena prezidenta MFF KV.

Foto: Universal

Hlavní hrdina v podání Jeremy Rennera

„Jsem rád, že řadu oceňovaných hostů letošního ročníku rozšíří právě Jeremy Renner, jenž patří k hercům s velmi rozmanitou filmografií, v níž nechybí tituly vstřícně přijímané publikem i kritikou. Důkazem toho je snímek Wind River, který na nedávném festivalu v Cannes získal v soutěži Un Certain Regard Cenu za režii a který Jeremy Renner v Karlových Varech osobně uvede,“ uvedl k tomu prezident MFF KV Jiří Bartoška.

Zahájení? Pěkně blbě

Organizátoři akce již dříve oznámili, že jednou z velkých hvězd letošního ročníku bude americký herec Casey Affleck. (celá zpráva)

„Zahajovacím filmem bude netradiční romantická komedie Pěkně blbě režiséra Michaela Showaltera. Snímek bude následně uveden do kin v rámci distribučního labelu KVIFF Distribution,” řekl umělecký ředitel festivalu Karel Och.

V pátek 30. června, kdy filmový svátek začíná, bude uvedena nejen ve Velkém sále karlovarského hotelu Thermal, ale ve stejném čase také na dvou dalších projekcích pro veřejnost.

Film vypráví o nelehkém životě komika, který chce opustit malé pódium v zapadlém městě a dobýt velký svět. Sen mu nicméně komplikuje mnoho věcí: především jeho rodina, nepříliš zdařilé představení, do čehož najednou náhle vstoupí velká láska.

Foto: Falcon

Amy Adamsová (Příchozí)

V rámci slavnostního zakončení 52. MFF KV bude zase uvedena mysteriózní sci-fi režiséra Denise Villeneuva Příchozí, v němž hlavní roli vytvořil právě Jeremy Renner, letošní host a laureát Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary.

Ztvárňuje v něm fyzika Iana Donnellyho, který spolu s lingvistkou Louise Banksovou (Amy Adamsová) zkoumá obrovská pouzdra neznámého původu, která se náhle objeví na tuctu míst na Zemi. Společně řeší, jak se s mimozemšťany domluvit, a zjišťují, co vůbec lidstvu chtějí sdělit.

Představí se i Oklamaný

Mezi filmy, které se pravděpodobně zařadí mezi divácké hity MFF KV, bude patřit také snímek Oklamaný. Karlovarský kraj ve spolupráci s festivalem připravil jeho mimořádná představení vedle Varů také v Ostrově, Sokolově, Chodově, v Chebu a Mariánských Lázních.

V úterý čtvrtého července tak budou mít diváci v kinech v těchto městech možnost – bezprostředně po prvním uvedení ve Velkém sále hotelu Thermal – zhlédnout nový film uznávané režisérky Sofie Coppolové s Nicole Kidmanovou v hlavní roli.

Foto: ČTK

Režisérka Sofia Coppolová.

Zavede je do uzavřeného společenství chovanek a vedoucích dívčího internátu kdesi ve Virginii roku 1864, kde se ocitne zraněný voják nepřátelské unijní armády. Soucit, s nímž ho ženy přijmou a ošetřují, začne postupně nahrazovat žárlivost a soupeření o jeho přízeň.

Výsledky 52. ročníku MFF KV budou známé v sobotu 8. července. Porotci – jako tradičně – budou vybírat z desítek předem pečlivě vybraných snímků ty opravdu nejlepší.

Online rezervace možná

Online rezervace vstupenek na všechna veřejná festivalová představení začíná od 10:00 hod. 26. června 2017 do vyčerpání kapacity určené k rezervaci, nejpozději však do půlnoci 26. června.

Kapacita vstupenek k rezervaci před festivalem je deset procent lístků z každého veřejného představení.

Složení porot

Organizátoři představili také členy festivalových porot. V hlavní porotě zasedne jako předsedkyně herečka a scenáristka Anna Brüggemannová z Německa. Hrála například ve filmech Mitte Ende August nebo Utíkej, jestli to dokážeš a Move.

Sarah Flacková je v New Yorku žijící střihačka, mimo jiné držitelka ceny BAFTA. Dalšími členy poroty budou kolumbijský režisér Ciro Guerra, uznávaný producent Michel Merkt žijící v Monaku nebo slovenský scenárista, producent a novinář Štefan Uhrík.

V porotě Na východ od západu zasednou dramaturg a filmař Evrim Ersoy, propagátorka filmů Cosima Finkbeinerová, režisérka Rusudan Glurjidzeová, festivalový organizátor a publicista Igor Soukmanov a česká producentka Karla Stojáková.

Uma Thurmanová

  • Dcera slavného profesora budhistických studií Roberta F. A. Thurmana a Nena von Schlebrugge, modelky a psychoterapeutky se narodila 29. 4. 1970.
  • Od počátku své mimořádně bohaté herecké kariéry měla možnost spolupracovat s významnými filmovými režiséry.
  • Jedním z prvních titulů její filmografie byly adaptace románu Nebezpečné známosti (1988) režiséra Stephena Frearse nebo fantaskní příběh Dobrodružství Barona Prášila (1988) Terryho Gilliama.
  • Osudovou rolí se však v polovině 90.let stala postava Mii Wallace v kultovním snímku Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), za níž byla nominována Oscara, Zlatý globus a bezpočet dalších cen.
  • Úspěšnou spolupráci si po necelých deseti letech zopakovali na neméně kultovním dvoudílném opusu Kill Bill (2003,2004), za roli Nevěsty získala dvě nominace na Zlatý globus.

V porotě dokumentárních filmů pak zasednou dramaturg Roberto Cueto, střihačka Anne Fabiniová a producentka Pavla Janoušková Kubečková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám