Hlavní obsah

Největší starost jsem měla mluvit anglicky a ještě u toho hrát, říká Mihulová o Anthropoidu

Novinky, Lucie Sieglová
Aktualizováno

Na sobotní tiskovou konferenci po světové premiéře očekávaného koprodukčního snímku Anthropoid režiséra Seana Ellise dorazila delegace v hojném počtu. Zúčastnili se jí režisér Ellis, herci Jamie Dornan, Toby Jones, Anna Geislerová, Alena Mihulová, Václav Neužil, Marcin Dorociński a také producenti.

Tisková konference k filmu AnthropoidVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Anthropoid byl zahajovacím snímkem 51. ročníku karlovarského festivalu, kde jej tvůrci loni představili. (celá zpráva)

Film pojednává o významné události československých dějin, atentátu na Reinharda Heydricha, natáčel se mimo jiné v Praze, a tak budil velká očekávání a ze strany diváků se na festivalu setkal s nebývalým zájmem.

Termín jeho uvedení do českých kin však zatím není znám. „Doufám, že se to stihne do konce roku,“ uvedl český producent Anthropoidu David Ondříček.

„Celý tento film probíhal v úžasné spolupráci českých a zahraničních tvůrců. Sean je režisér, který je velice slušný člověk, a na začátku se mě ptal, jestli mi nebude vadit, když použije některé lokace z filmu Ve stínu. Já jsem byl samozřejmě rád, že jsme už udělali nějakou práci a že to Seana inspirovalo k výběru lokací k jinému filmu. Čeho si na tomto filmu velmi vážím, je to, jak je vystihnutá atmosféra Prahy roku 1942. Naprosto to předčilo mé očekávání a diváci neměli na celém světě možnost vidět takto udělanou válečnou Prahu. Bylo to samozřejmě nákladné, ale ne zase tolik,“ uvedl Ondříček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegace k filmu Anthropoid

Z českých herců měli nejvýraznější role Alena Mihulová, Václav Neužil a Aňa Geislerová ztvárňující Lenku Fafkovou. „Mě tohle téma vždy fascinovalo, a proto celý tento projekt byl pro mě obrovský životní dárek, včetně mé postavy, obsazení, režiséra, všeho. To je splněný sen,“ řekla Geislerová.

První větší roli v mezinárodním snímku si zahrála Alena Mihulová. „Já jsem zkrátka měla největší starost mluvit anglicky a ještě u toho hrát,“ svěřila představitelka paní Moravcové. „Byla jsem ráda, že přestože Sean slyšel moji angličtinu, tak to risknul a tuhle úžasnou, nádhernou roli mi dal. Jsem moc šťastná, že to tak dopadlo. Měla jsem s tím co dělat, protože hrát takové vyhrocené emotivní scény a myslet na angličtinu, pak včas tu hlavu vypnout, aby přišla slza, bylo to těžké, ale nádherné,“ dodala.

Sean Ellis pohovořil mimo jiné o jedné z nejdramatičtějších scén filmu - když Aťovi (syn Moravcové - pozn.) ukážou uříznutou hlavu jeho matky. „Ve všech dokumentech bylo, že Aťovi ukázali uříznutou hlavu jeho matky. A to byl ten moment, který ho donutil mluvit,” řekl s tím, že zdroje se rozcházely v tom, jak mu ji ukázali. Někde bylo, že na podnose, jinde v kýblu. „Ten nám přišel jako správné vyobrazení,” dodal.

Delegace neodpovídala pouze na dotazy o filmu jako takovém, jeden směřoval k tématu snímku jakožto možnému podněcování k sebevražedným teroristickým útokům. „Myšlenka, že tento film podněcuje k sebevražedným útokům, je směšná,“ řekl představitel Jana Kubiše Jamie Dornan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám