Hlavní obsah

Jean Reno ve Varech zhodnotil české ženy, jídlo a náturu

Novinky, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Vtipnou, sdílnou, ale rezolutní. Takovou tvář představil francouzský herec Jean Reno v pondělí odpoledne novinářům v karlovarském hotelu Thermal na tiskové konferenci. Odpovídal ochotně na otázky kolem své profese. Naopak odmítl jakkoli komentovat uprchlickou krizi. Ač jeho rodina kdysi utíkala z Evropy do Afriky.

Jean Reno na karlovarské tiskové konferenciVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

"Jsem sice emigrant, ale nejsem politik. Jen herec. Nemám o všem dost informací," reagoval na dotaz mířící na imigraci. Sám se narodil v marocké Casablance andaluským rodičům, kteří utekli před diktaturou Francisca Franca. Když bylo Jeanovi 12 let, přestěhovala se jeho rodina do Francie. Právě tam se začal chodit do škol, včetně těch uměleckých.

Šťastný v Česku

Reno jinak velmi chválil opakované pobyty v České republice. K loňské práci na Návštěvnících 3, kde hraje rytíře náhodně ocitnuvšího se v budoucnosti, řekl: "Myslím si, že je to už poslední díl. Taky nejsem nejmladší."

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jean Reno ve Varech

V ČR přitom strávil dva a půl měsíce. Pobyt u nás jej nadchnul. "Jsem u vás moc šťastný. Máte výborný, vřelý přístup k životu. Nejste agresivní. České ženy jsou krásné. Lidé tady milí. A máte skvělé jídlo," zhodnotil vyhlášený kuchař.

Přítel Besson

Na tiskové konferenci opakovaně odpovídal především na otázky týkající se jeho kariéry. Zavzpomínal například na natáčení Leona. Tam se mimo jiné setkal s nynější hollywoodskou hvězdou Natalií Portmanovou. "Nebylo jí ani dvanáct. Ale dobře chápala, že hraní není hra, ale že je to práce. Je to velmi chytrá žena, navíc s velkým srdcem," uvedl.

Právě režisér Leona, Luc Besson, mu podle něj otevřel kariéru k pozdější závratné kariéře v Hollywoodu. "Je to můj přítel. Jsem rád, že ho mám. Ale když chcete být opravdu úspěšný v Americe, musíte makat," poradil případným následovníkům s tím, že cesta nicméně nevede k rychlému přestěhování se do Los Angeles.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jean Reno na tiskové konferenci

"Musíte se naučit dokonale jazyk. Být dobrý herec a mít štěstí. Musejí vám zavolat ti od filmu, sami," vyjmenoval. A dodal: "A zapomeňte, že chcete být slavný. Může vás to zabít. Dělejte svou práci dobře. Vzdělávejte se. Musíte se snažit být dobrý celý život. Je to jako se stavbou vysokého domu. Nejdřív postavit základy, abyste mohli postavit vysokou budovu."

Opakovaně přitom zdůraznil, že on sám se do branže dostal přes divadlo, kterému propadl jako dítě, a to díky skvělému učiteli. "Neměl jsem v záloze jiné povolání," přiznal se.

 V Praze s Číňany

O současné práci na velkofilmu, který natáčí v ČR, naopak mluvit příliš nechtěl: "Řekl bych snad jen to, že je to opravdu velký čínský film s velkými čínskými hvězdami."

Se smíchem pak doplnil, že k Asii má vztah vlastně skoro celý život. Jako student umělecké školy si přivydělával v duty free shopu a balil zboží japonským turistům, následně dlouhé roky propagoval japonské vozy Toyota.

"Teď kontakt skončil. Což je škoda. Rád jsem do Japonska lítal. Teď jsem jméno spojil s Bentley. Reklama má úspěch. Uvidíme, co bude dál," shrnul. Na dotaz, proč nepropaguje francouzské vozy, odvětil: "To je prostě život."

 Vysněná role? Skladatel

Reno také dodal, že vedle filmu, reklamy se rád vrací do divadla. Vedle New Yorku, kde žije, hrával také v Paříži. "Teď bych chtěl připravit projekt pro Broadway, ale tam je to dost složité," podotknul.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jean Reno při příchodu na tiskovou konferenci.

Na otázku, co nebo koho by si rád zahrál, reagoval: "Nějakého hudebního skladatele." Naopak za nudné považuje role dokonalých, slušňáků. "Hodní hoši? Ti jsou nudní. Život je přeci barevný!"

Reklama

Výběr článků

Načítám