Hlavní obsah

Film: Zálesák vychovávající děti v lese míří do Varů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezprostředně po skončení karlovarského filmového festivalu vstoupí do českých kin film Tohle je náš svět, pozitivně laděný příběh volnomyšlenkářské rodiny od amerického režiséra Matta Rosse.

Trailer k filmu Tohle je náš světVideo: Aerofilms

 
Článek

Snímek, který deník Huffington Post označil za „triumfální oslavu života“, byl uveden na festivalech v Sundance a v Cannes, odkud si odnesl cenu za režii v prestižní sekci Un Certain Regard. U nás ho diváci uvidí velmi krátce po jeho americké premiéře v nesoutěžním programu 51. ročníku MFF Karlovy Vary.

Tohle je náš svět vypráví o hrdém a nezávislém otci Benu Cashovi, který hluboko v lesích mimo civilizaci vychovává svých šest dětí podle vlastních představ. Jejich život připomíná letní tábor v ráji, plný neotřelých pravidel a her. Zásady této volnomyšlenkářské rodiny jsou ale vystaveny zkouškám ve chvíli, kdy je nucena vydat se na cestu do civilizace.

Fantastický Mortensen

Hlavní roli ve filmu ztvárnil herec Viggo Mortensen a jeho výkon vyzdvihují kritici i fanoušci po celém světě. Podle amerického serveru Variety se Mortensen pro roli Bena Cashe narodil a Entertainment Weekly označil jeho výkon za fantastický.

Foto: KVIFF

Viggo Mortensen ve filmu Tohle je náš svět.

Dle režiséra snímku Matta Rosse si lze jen těžko v ústřední roli představit vhodnějšího kandidáta: „Viggo pro mě představuje umělecký přístup a integritu velmi vysoké úrovně. I proto pro mě byl pro roli Bena volbou číslo jedna. Pokud jde o fyzickou stránku a temperament, byl jednoznačně tím pravým.“

Mortensen se do tvorby filmu vrhnul s nadšením a významně se podílel na jeho výsledné podobě. „Když si Viggo přečetl scénář, reagoval velmi konkrétními poznámkami. Jeho podněty se týkaly jednak přesnosti, ale i celkového příběhu. Postupně jsem jeho poznámky do scénáře zapracovával. Měl skvělé a přínosné nápady ke všemu, včetně vlastní filmové hudby,“ dodává Ross.

Inspirace životem

Herec přiznává, že Benovy životní zkušenosti a pohled na svět se příliš neliší od těch jeho.„Sám jsem kdysi žil v severním Idahu na podobném místě, kde se poprvé setkáváme s Cashovými. Když jsem se na roli připravoval, zajel jsem si na to místo a strávil tam nějakou dobu. Nakonec jsem jel z Idaha do Washingtonu dodávkou napakovanou věcmi, které se podle mě mohly hodit,“ vypráví Mortensen.

Na místo natáčení dokonce přijel o týdny dřív, aby se mohl podílet na jeho přípravě: „Hodně z knih, které vidíte v autobusu a v našem filmovém domě, jsou moje vlastní. Je tam také moje kánoe, pár kol, věci z kuchyně, nože a oblečení. Přivezl jsem i hodně rostlin do zahrady u teepee. Rád jsem poskytl vlastní věci, které se podle mě do filmu hodily.“

Jeho scénář Mortensena zcela pohltil: „Smál jsem se i plakal a věřím, že diváci na tom budou stejně. Drželi jsme se věrně scénáře a při natáčení jsme se snažili vyzdvihnout všechny jeho pozitivní aspekty. Doufám, že to publikum přiměje zamyslet se nad vším, co dosud považovali za dané.“

Vary ve vašem kině 

Snímek vstupuje do kin 11. července v rámci akce Vary ve vašem kině. Ta je organizována distribučním labelem KVIFF Distribution, ve kterém se spojují aktivity MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

Reklama

Výběr článků

Načítám