Hlavní obsah

Jubilejní karlovarský festival přilákal větší počet vozíčkářů

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba kolem čtyřiceti vozíčkářů přilákal dosud jubilejní 50. ročník karlovarského filmového festivalu. Jako každý rok od roku 2001 jim na festivalu pomáhá projekt Kino bez bariér.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vozíčkář Mirek z Hořic a jeho doprovod René z Deštné u recepce Stanového městečka Rolava.

Článek

„Letos přijelo na festival rozhodně více lidí na vozíku než při minulých ročnících. Je to dáno tím, že se jedná o jubilejní 50. ročník a na začátku festivalu byly svátky,“ uvedla Jana Gabrielová, která zastupuje projekt Kina bez bariér. Ten poskytuje vozíčkářům na festivalu dokonalý servis.

„Nejzajímavější je pro ně pochopitelně to, že dostávají vstupenky pro sebe a svůj doprovod zdarma. Nadstandardní službou je také nabídka dopravy speciálně upravenými auty mezi kinosály po Karlových Varech,“ prozradila Gabrielová s tím, že nováčkům na festivalu slouží recepce projektu jako informační centrum.

„Pomůžeme s orientací ve městě, aby nenarazil na žádnou bariéru, na žádné schody a podobně,“ pokračovala Gabrielová.

Na internetových stránkách projektu Kina bez bariér najdou vozíčkáři i hotely a restaurace uzpůsobené pro handicapované. „Bezbariérových ubytování je nedostatek, tam jsou velké rezervy, takže já jsme pak šťastná, když se dozvím, že nějaký penzion bez názvu, prostě vzniklý třeba v rodinné vilce, mohou využít i vozíčkáři,“ dodala Gabrielová.

Stanové městečko připraveno

V penzionu spal jen část festivalu vozíčkář Mirek z Hořic, ale na jeho závěr se přesunul se svým doprovodem Reném z Deštné ke stanovému městečku na Rolavě. „Spíme v autě na parkovišti a ve stanovém městečku využíváme sprchy a toalety. Přestože nemáme stan, tak je to tak levné, že to rádi zaplatíme,“ uvedl Mirek.

„Vozíčkáři a jejich doprovod platí polovinu běžné ceny,“ vysvětlil Petr Masák ze stanového městečka. Kino bez bariér je perfektní, zajišťuje nám vstupenky zdarma a bez front, dopravu po městě. Prostě první a poslední,“ pochvaloval si Mirek, který viděl už devět filmů a na dalších se chystal.

Pro vozíčkáře nejsou ale Vary zcela dokonalým městem. „Stížnosti tady jsou. Zjistili jsme třeba, že na rozhlednu Dianu, kde je to moc hezké, nelze vyjet autem. Přístup k lanovce je tam po schodech, takže to je taková zvláštní věc. Ale já myslím, že se to časem zlepší,“ podotkla Gabrielová, která by si přála do budoucna, aby bylo pro vozíčkáře vyčleněno více vstupenek v kinosálech než dosud.

Divadlo a tanec na vozíku

Kino bez bariér se neustále snaží ukazovat, že bariéry lze smazat. Na Mlýnské kolonádě ve středu od 15 hodin vystoupila taneční skupina VerTeDance.

„Je to vlastně divadlo, které v hodinovém pořadu takového výrazového tance ukázalo divákům dvě handicapované herečky a dva tanečníky. Vystoupení maže bariéry, protože i na vozíku lze hrát divadlo a dá se na něm tančit,“ uzavřela Gabrielová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám