Hlavní obsah

Diváckou cenu Práva ovládlo ve Varech Mládí

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapení se nekoná. Diváckou cenu Práva ovládl snímek Mládí. Do první desítky se nicméně dostaly hned tři české snímky. Nejstaršímu z nich - Vynálezu zkázy - už je bez mála šedesát let.

Foto: KVIFF

Záběr z filmu Mládí

Článek

Mládí vedlo v hlasování diváků prakticky celý festival. Rozdíl mezi prvním a druhým místem - tedy filmem A co teď? - byl sice těsný, jen jedna setina, ale triumf si vzít nenechalo.

Mládí zvítězilo jako filmová meditace o lásce, mládí, stárnutí, umění a kráse života. Paolo Sorrentino využil pro svůj úsměvný a poetický příběh o důchodcích v luxusním sanatoriu vynikající herce Michaela Caina a Harveyho Keitela.

Rekord hlasování

Potěšující je, že do první desítky nejoblíbenějších filmů letošního jubilejního ročníku se dostali hned tři čeští zástupci: Domácí péče, Kobry a užovky a Vynález zkázy. Ten poslední desítku uzavírá. Zajímavé je i to, že se ve Varech promítal už v roce 1958. Stejně jako tehdy si jej přímo v sále nenechala ujít dcera režiséra Karla Zemana Ludmila.

Žebříček také potvrdil, že se diváci rádi v kinech smějí. Většina filmů, které vybrali, mají v sobě alespoň drobný důvod se těžké, životní, popisované situaci zasmát. Patří k nim třeba všechny filmy v první trojce: Mládí, A co teď? a Zbrusu nový zákon.

Divácká cena Práva ukázala rovněž to, že letošní 50. ročník byl rekordní v řadě směrů, mimo jiné také v hlasování o divácky nejoblíbenější snímek. Sličné hostesky letos vybraly 78 226 lístků, což je ve srovnání s loňskem o 8 tisíc více.

Český názevZnámka
Mládí1,14
A co teď?1,15
Zbrusu Nový zákon1,19
Mustang1,22
Domácí péče1,22
Kobry a užovky1,23
Chemo1,24
Fúsi1,24
Amy1,24
Vynález zkázy1,25

Reklama

Výběr článků

Načítám