Hlavní obsah

Z Varů: TOP 5 - nejlepší filmy z festivalu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Editor kulturní rubriky Stanislav Dvořák pro vás shrnul pět největších filmových zážitků z letošního 50. ročníku karlovarského festivalu. Neberte naše TOP 5 jako úplný seznam všeho dobrého, co se na festival vešlo, ale spíše jako výběr lahůdek, u nichž se setkala umělecká kvalita s širokým zájmem diváků. Pokud jste je na festivalu nestihli, určitě zkuste DVD nebo internet.

Foto: Warner Bros

Joaquin Phoenix (Skrytá vada)

Článek

Skrytá vada

Foto: Warner Bros

Joaquin Phoenix a Josh Brolin

Skrytá vada režiséra Paula Thomase Andersona vznikla podle předlohy Thomase Pynchona. Postmoderní hříčka s výborným obsazením a humorem má detektivní zápletku, kterou řeší téměř noirová postava detektiva Doca (Joaquin Phoenix). Ten vám může připomínat detektivy Raymonda Chandlera, jenže proti očekávání „nenasává“, ale „hulí“ - je totiž trochu rebel a žije v Kalifornii roku 1970. Zásadní roli v budování atmosféry tady vedle kostýmů pochopitelně hraje i hudba, příjemná směska ve stylu šedesátých let.

Fúsi

Foto: kviff.com

Pretty Woman trochu jinak. Ve filmu Fúsi lásku prožívá milovník modýlků, který žije s maminkou, a duševně labilní popelářka.

Je možný vztah mezi čtyřicátníkem, který ještě bydlí u maminky, a duševně labilní popelářkou? Na to se snaží odpovědět komedie Fúsi. Islandský režisér Dagur Kári se pustil do námětu, který je v nezávislém filmu zpracováván často, jeho dílko je ale natolik dojemné, skvěle zahrané a roztomilé, že stojí za vidění.

Domácí péče

Foto: A-Company CZ

Upoutávka na film Domácí péče

O smrti s humorem. Tak by se dal shrnout povedený český film Domácí péče Slávka Horáka. Obětavá ošetřovatelka Vlasta (Alena Mihulová) se stará o manžela (Bolek Polívka) a pacienty. Nikdy ji nenapadlo, že se musí starat i o sebe. Náhle onemocní a její mikrosvět se začíná hroutit. Domácí péče nabízí laskavý, ale nepřikrášlený pohled na vážnou nemoc.

Heil

Foto: kviff

Komedie Heil

Německý režisér Dietrich Brüggemann natočil punkově bláznivou komedii Heil o současných neonacistech, politicích, médiích i pomatených bojovnících za dobro - levicových multi-kulti demonstrantech, feministkách a nesmyslně žvanících akademicích. V jedné věci je stoprocentně demokratický - natře to skutečně všem. Dokáže najít zaslepenost, umíněnost, nafoukanost a směšné momenty všeho druhu u levičáků i pravičáků, u bílých i černých.

Mládí

Záběr z filmu Mládí.

Filmová meditace o lásce, mládí, stárnutí, umění a kráse života. Paolo Sorrentino využil pro svůj úsměvný a poetický příběh o důchodcích v luxusním sanatoriu vynikající herce Michaela Caina a Harveyho Keitela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám