Hlavní obsah

Začíná karlovarský festival, ocení Gibsona i Svěráka

Novinky, Stanislav Dvořák

V pátek startuje 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Hlavní hvězdou je letos americký herec, režisér a producent Mel Gibson, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a také osobně uvede film Apocalypto, jenž režíroval.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Mel Gibson

Článek

Mel Gibson hrál v desítkách filmů jako Šílený Max, Maverick, Statečné srdce, Výkupné, Odplata, Po čem ženy touží, Patriot, Znamení či Údolí stínů, ale přece jen existuje jedna role, která se do paměti diváků po celém světě zaryla nejhlouběji. Je to policista Martin Riggs ze série komedií Smrtonosná zbraň, který Gibsona provází téměř celou kariéru. Poprvé si charizmatického, zábavného a poněkud duševně labilního hrdinu zahrál v roce 1987 a znovu se k němu vracel v letech 1989, 1992 a 1998.

Gibson je také režisérem. Řídil například natáčení Statečného srdce (historický snímek o skotském rebelovi mu vynesl Oscary za nejlepší režii a nejlepší film), Umučení Krista a Apocalypta.

Michael Pitt, Ardantová, Nero

Vedle Mela Gibsona navštíví festival také americký režisér William Friedkin, americká herečka Laura Dernová, známá ze snímků Jurský park, Už tady nežijeme, Štastné konce, Fotři jsou lotři nebo Hvězdy nám nepřály, či americký herec Michael Pitt, který má za sebou role ve filmech jako Vzorec pro vraždu, Vesnice, Poslední dny, Funny Games USA či Snílci. Hraje také v zahajovacím snímku MFF Karlovy Vary I Origins amerického režiséra Mikea Cahilla.

Foto: Sundance Film Institut

Michael Pitt a Astrid Bergès-Frisbeyová ve filmu I Origins, který zahájí karlovarský festival.

Dále přijede herečka Fanny Ardantová známá z Truffautových snímků Žena od vedle či Konečně neděle!, a představí celovečerní snímek Naléhavé rytmy, který režírovala. Doprovázet ji bude Franco Nero, který v jejím filmu hraje.

Bývalý polský prezident a držitel Nobelovy ceny míru Lech Walesa přijede na 49. MFF Karlovy Vary, aby osobně uvedl premiéru režisérské verze snímku Andrzeje Wajdy Walesa: Člověk naděje. Své filmy v Karlových Varech uvedou také režisérky Alice Rohrwacherová, jejíž Zázraky získaly Velkou cenu v Cannes, Asia Argentová, ruský režisér Andrej Zvjagincev, korejský režisér Bong Joon-ho, polský režisér Pawel Pawlikowski a mnoho dalších.

Cena pro Svěráka 

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Zdeněk Svěrák nyní píše knížku ze scénáře filmu Tři bratři.

Legendární český scenárista, herec, písňový textař a spisovatel Zdeněk Svěrák obdrží Cenu prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii. Svěrák je autorem scénářů mnoha českých filmů, které už patří do zlatého fondu. Jeho příběhy mají tu vzácnou vlastnost, že dokážou spojit kritiku i nejširší publikum. Vesničko má středisková (1985) a Obecná škola (1991) se mohou chlubit nominací na Oscary a Kolja (1996) nejvyšší hollywoodskou poctu získal.

Dále je autorem (nebo spoluautorem) slavných komedií Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero! (1975), Na samotě u lesa (1975), Kulový blesk (1978), Trhák (1980), Jára Cimrman, ležící, spící (1983), Rozpuštěný a vypuštěný (1984), Nejistá sezóna (1987), Ať žijí duchové! (1977), Tři veteráni (1983), Vrchní, prchni! (1980), Život a neobyčejná dobrodružství vojína Ivana Čonkina (1994) či Lotrando a Zubejda (1997).

FILMY V HLAVNÍ SOUTĚŽI:
Až na dno (USA, režie Jeff Preis)
Dehet a peří (Francie/Německo, režie Pascal Rabaté)
Díra u Hanušovic (ČR, režie Miroslav Krobot)
Dobrodružství (Kazachstán/Francie, režie Nariman Turebajev)
Fair Play (ČR, režie Andrea Sedláčková)
Jsem tvůj (Belgie/Kanada, režie David Lambert)
Kukuřičný ostrov (Gruzie/Německo/Francie/ČR, režie George Ovashvili)
Paříž severu (Island, Francie, Dánsko, režie Hafsteinn Gunnar Sigurðsson)
Smutek bez konce (Mexiko, režie Jorge Pérez Solano)
Šutry v kapsách (USA/Lotyšsko, režie Signe Baumane)
Volný pád (Maďarsko/Francie/Jižní Korea, režie György Pálfi)
Welkome Home (Rusko, Angelina Nikonova)

V posledních letech se synem Janem natočili válečný Tmavomodrý svět (2001) o českých pilotech v RAF a komedii Vratné lahve (2007), nejnavštěvovanější film roku s Českým lvem za nejlepší scénář, Zvláštním uznáním za scénář na 42. MFF Karlovy Vary a Diváckou cenu deníku Právo. V mezinárodní soutěži MFF KV 2010 získala Zvláštní cenu poroty originální pohádka Jana Svěráka Kuky se vrací, kterou Zdeněk Svěrák nenapsal, ale namluvil jednu z postav. Nejnovější počin Svěrákových, pohádka Tři bratři, jde do kin v srpnu.

Hlavní soutěž

Hlavní porotu letos vede Luis Miñarro, španělský režisér a producent. Dalšími členy jsou slovenská režisérka a scenáristka Mira Fornay, řecký kameraman a režisér Phedon Papamichael, islandský hudebník a zakladatel Sigur rós Kjartan Sveinsson a český režisér a producent Viktor Tauš.

Foto: Evolution Films

Herečky Tatiana Vilhelmová (vlevo) a Lenka Krobotová

V hlavní soutěži se utkají celovečerní snímky Až na dno (USA, režie Jeff Preis), Dehet a peří (Francie/Německo, režie Pascal Rabaté), Díra u Hanušovic (ČR, režie Miroslav Krobot), Dobrodružství (Kazachstán/Francie, režie Nariman Turebajev), Fair Play (ČR, režie Andrea Sedláčková), Jsem tvůj (Belgie/Kanada, režie David Lambert), Kukuřičný ostrov (Gruzie/Německo/Francie/ČR, režie George Ovashvili), Paříž severu (Island, Francie, Dánsko, režie Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), Smutek bez konce (Mexiko, režie Jorge Pérez Solano), Šutry v kapsách (USA/Lotyšsko, režie Signe Baumane), Volný pád (Maďarsko/Francie/Jižní Korea, režie György Pálfi) a Welkome Home (Rusko, Angelina Nikonova).

Doprovodné koncerty 

Foto: ČTK

Mig 21

Filmy tradičně doprovází i hudební festival v Poštovním dvoře. Letos tam v sobotu zahrají třeba Bratři Ebenové, Aneta Langerová, J.A.R., Monkey Business, Mig 21 a Tata Bojs. Další menší koncerty se konají na pódiu před hotelem Thermal a ve Finlandia Baru u Thermalu se o hudbu postarají dýdžejové ze známého pražského klubu Roxy NoD.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary byl založen v roce 1946. Je největší filmovou událostí a jediným festivalem kategorie A v České republice. Každý rok představí okolo 200 filmů z celého světa. Na festival se každoročně akreditují stovky novinářů a v minulosti ho navštívily takové hvězdy, jako jsou John Travolta, Oliver Stone, Danny DeVito, Sharon Stoneová, Susan Sarandonová, Jude Law, Scarlett Johanssonová, John Malkovich, Robert De Niro, Robert Redford, Danny Glover, Renée Zellwegerová, Danny Trejo a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám