Hlavní obsah

Za našich životů se měnily epochy, řekl Lech Walesa ve Varech

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Karlovarský festival v neděli vzdal hold další legendě odporu proti komunistickým režimům - Polákovi Lechu Walesovi. Osobně tam uvedl film Walesa: člověk naděje natočený jeho krajanem Andrzejem Wajdou. A upřímně se na tiskové konferenci v hotelu Thermal přiznal, že ho snímek nejdřív dost rozčílil. A nechtěl se ani účastnit jeho natáčení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lech Walesa v obklopení fanoušků po svém sobotním příjezdu na karlovarský festival.

Článek

„Spočítal jsem si to. Žiji nějakých šest set tisíc hodin. Wajda vybral dvě. Takže jsem měl výhrady,“ pokyvoval Walesa.

Podle něj je to mnohem pestřejší: „Byly tam i romance, detektivky, ale režisér si prostě musel něco vybrat,“ pokračoval s tím, že se mu postava na plátně „nepodobala“, ale už se s ní smířil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lech Walesa na tiskové konferenci.

Konečně on sám měl jasno, že jeho život může na plátno převést jen legendární režisér Wajda.

Nemá rád intelektuály

Podobu s hercem Robertem Więckiewiczem, který ho ve snímku ztvárnil, na konec přiznal. „Rychle se rozhoduji,“ prozradil.

Pokýváním hlavy i úsměvem se přihlásil ke svému výroku, že v podstatě nemá rád intelektuály, protože hodiny řeční o tom, co se dá říci za pár desítek vteřin.

Foto: Artcam

Filmové premiéry

Walesa zavzpomínal také na další momenty bohatého života. Třeba - když neměl lístek po propuštění z vězení, ani peníze na něj a chtěl jet domů. Nastoupil proto do autobusu a zakřičel: vracím se z vězení, jsem stoupenec podzemní opozice, nemáte někdo jízdenku? „Sešlo se mi jich na dva měsíce,“ shrnul s úsměvem.

Prozradil rovněž, jak přesvědčoval souputníky ke stávce. „Vyhlásili, že ten, kdo bude stávkovat, nedostane mzdu. Dokážete si představit reakci jejich manželek... No tak jsem hned vyhlásil, že kdo bude stávkovat, dostane dvojnásobek mzdy,“ popisoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protagonisté filmu Walesa: člověk naděje polští herci Robert Więckiewicz a Agnieszka Grochowska. Hrají manžele Walesovy.

„Neměl jsem v tu chvíli ani groš,“ přiznal. Peníze mu nakonec dala církev, daný slib splnil.

Zvláštní generace

Walesa shrnul, že měl štěstí být součástí výjimečné generace: „Za našich životů se měnily epochy. Žádná jiná generace v dějinách nedostala takovou šanci na mír, pokrok a blahobyt.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Lech Walesa v Karlových Varech.

Bývalý polský prezident i ve Varech potvrdil, že plně podporuje Evropskou unii: „Naše země mají lepší šance než zbytek světa.“

Walesa přijel do Varů v sobotu. V neděli si zašel na ranní mši a setkal se s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Po jeho boku pak sledoval uvedení Walesa: člověk naděje ve Varech. „Těším se,“ řekl Sobotka, jenž si s Walesou krátce před projekcí popovídal. „Bavili jsme se především o filmech,“ prozradil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám