Hlavní obsah

RECENZE: Thriller Major není pohádka na dobrou noc

Novinky, Stanislav Dvořák

Ruský film Major režiséra Jurije Bykova si rozhodně nepouštějte před spaním. Drama o vině a svědomí jednoho policisty se odehrává v rychlém, téměř akčním rytmu a dokáže pocuchat nervy.

Foto: kviff.com

Ruský film Major

Článek

Důstojník ruské policie, který patří k těm slušnějším, se těší na narození syna a vyrazí do nemocnice. Cestou pochopitelně porušuje dopravní předpisy a na opuštěném místě mezi poli přejede dítě.

Ví, že to byla jeho vina, a na místě je navíc matka, která se rozhodně chce za smrt dítěte pomstít. K policistovi přijdou zkorumpovaní kolegové s plánem, jak celou věc ututlat. On sám ale neví, jestli je schopen takové svinstvo unést, a uvažuje o tom, že se přizná.

To, že je hlavní hrdina na ruské poměry příliš slušný, vadí nejvíce ostatním policistům, kteří už nachystali falešné protokoly a fackami a výhrůžkami chtěli donutit matku i otce mlčet. Jenže právě otce, obyčejného ruského člověka, velmi podcenili. Místo aby se lekl, přijde na policejní stanici s brokovnicí a nebojí se zabíjet.

Ačkoli se Major odehrává daleko na východě, v zasněžených depresivních rovinách, jde o film v jistém smyslu velmi americký. Obsahuje zkorumpované policisty, zbraně, akční scény a hrdinu, který je téměř kladný, i když úplný dobráček to asi nebude.

V Hollywoodu vzniklo podobných příběhů nespočet, Major má ale jinou atmosféru. Je syrový, ukazuje mnohem depresivnější prostředí, zmrzlé ulice ruského města, neopravená sídliště, odporné policejní stanice s oprýskanou omítkou a nemyté, vousaté chlapy se samopaly.

Právě herci jako Denis Švedov, Irina Nizinová či sám Jurij Bykov patří k nejsilnějším stránkám ruského krimi thrilleru. Divákům s dobrými nervy se rozhodně doporučuje.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám