Hlavní obsah

Sparta se Slavií změří síly i v Karlových Varech

Právo, zbn

Kromě Heleny Třeštíkové představí svůj nový film v karlovarské soutěži dokumentů také autorská dvojice Pavel Abrahám a Tomáš Bojar. Jmenuje se Dva nula a celý se odehrává během fotbalového zápasu Sparta – Slavia.

Foto: Arts Marketing

Z dokumentu Dva nula, který bude mít premiéru na MFF Karlovy Vary.

Článek

„Dva nula je film, který je neobvyklý přinejmenším způsobem svého vzniku. Celý byl totiž natočen za jeden jediný večer, s využitím rekordního počtu filmových štábů. 11. dubna 2011 hrála Sparta tradiční derby se Slavií a my jsme se rozhodli, že se nám tato událost stane kulisou pro společenskou komedii,“ vysvětlují tvůrci.

Ti svými kamerami nemířili do hřiště, maximálně na rohový praporek, naopak je zajímalo, co se děje v hledišti. A tak se tu objevuje celá řada postav – od ochranky přes fanatické sázkaře, žáčky fotbalové přípravky, pečlivě oblečené dámy, distingovaného literárního kritika, dezorientované italské turistky, komentátory jedné televizní stanice až po mouchy u reflektorů na stadionu.

Štáb měl přímo na stadionu 150 členů 

Příprava natáčení zabrala dva roky a štáb čítal bezmála 150 členů. „Byla to poměrně dost náročná logistická akce. Museli jsme sehnat obrovské množství techniky a vycvičit velké množství lidí tak, aby zvládli natáčení v rušném prostředí stadionu. Několik měsíců jsme připravovali různé manuály, kreslili plánky, vodili režiséry, kameramany a zvukaře na obhlídky a ladili průběh natáčení se zaměstnanci klubu,“ popisují tvůrci přípravy. „Kdyby ten večer vybuchla na Letné bomba, měla by česká kinematografie asi docela vážný problém,“ doplňují Pavel Abrahám a Tomáš Bojar, kteří se do světa filmu uvedli už před čtyřmi lety svým celovečerním debutem Česká RAPublika.

Dokument Dva nula si premiéru odbude právě na karlovarském festivalu, do kin pak vstoupí na podzim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám