Hlavní obsah

Dánský herec Thomas Bo Larsen: Z nedorozumění je snadno hon na čarodějnice

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovacemi vstoje odměnilo publikum v karlovarském Thermalu dánský film režiséra Thomase Vinterberga Hon. Po ocenění v Cannes tak představitel druhé hlavní role Thomas Bo Larsen zažíval další velký úspěch. Když jsme se o pár hodin později sešli, ještě z něj sálala radost a říkal, jak úžasný to byl zážitek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Thomas Bo Larsen měl z úspěchu filmu Hon v Karlových Varech velkou radost.

Článek

Kde jste na příběh učitele mateřské školy, křivě obviněného sedmiletou dívenkou ze sexuálního obtěžování, narazili?

Thomas o tom četl v novinách a ten případ, který vzešel z představivosti malé holčičky, ho zaujal. Napsali pak s Tobiasem Lindholmem scénář, mě obsadili do role dívčina otce a Maddse Mikkelsena do role obviněného Lucase. Madds pak dostal cenu v Cannes.

Hrajete nejlepší přátele. Bylo těžké vyjádřit přátelství a zároveň reakci na obvinění?

Snažil jsem se stavět na přátelství. Hrál jsem s vědomím toho, že se s Lucasem známe celý život. Vyrůstali jsme spolu od dětství, je to můj nejlepší přítel. Všichni ostatní, hlavně ženy, si myslí, že to udělal, já jediný tomu nevěřím. Šlo mi o to, aby bylo vidět, že věřím jemu, ale ta možnost, že to udělal, tam přece jen je.

Film ukazuje Lucase jako silného chlapa, který dokáže za svou pravdou stát až do konce. Ale zároveň cítíme porozumění i pro postoj ostatních.

Samozřejmě. Sexuálně obtěžovat sedmiletou holčičku je velice závažný zločin. Žena, která všechno rozpoutala, určitě nechtěla Lucasovi ublížit. Je to film o nedorozumění, z něhož vznikne doslova hon na čarodějnice.

Hodně cestuji, nenávidím dánskou zimu. A odevšad si vozím suvenýry a nové tetování

Jaké bylo hrát s malou dívenkou, která má vyslovit takové obvinění? Pochopila, co její postava způsobila, o co jde?

Nemyslím. Annika Wedderkoppová se všechno naučila říkat a přitom bezděčně úžasně hrála. Pracoval jsem s mnoha dětmi, a někdy to bylo složité. Unaví se, pláčou a to už pak není moc zábava. Ale Annika nebyla unavená nebo smutná ani minutu, celé dva měsíce natáčení byla jen spokojená. Je to přirozený talent.

Hrajete ve všech Vinterbergových filmech. Jak jste se seznámili?

Po skončení divadelní školy jsem hrál v malém divadle v komorním představení, které bylo velmi náročné a drsné. Bil jsem ženu a ona mlátila mě, na scéně jsme měli sex. Thomas to v roce 1991 viděl a nabídl mi, abych hrál hlavní roli v jeho absolventském filmu.

Nechtěl jsem a on se naštval, protože když mu někdo řekne ne, tak ho o to víc chce. Nakonec jsme film Poslední kolo natočili a byl z toho studentský Oscar a šest dalších cen po celé Evropě. Tehdy jsme se rozhodli, že spolu budeme točit až do smrti, a už dvaadvacet let jsme nejlepší kamarádi.

Jak spolu pracujete?

V jedné špinavé hospodě máme svůj stůl, kde se jednou za dva měsíce sejdeme, dáme si pivo a večeři a kecáme o ženských, pak o ženských a pak o filmu. Vznikají tam všechny příběhy.

Domlouváte se přitom, jakou vám dá Thomas roli?

Ne. On mě chce pokaždé překvapit, myslí si, že to je nejlepší. Takže už jsem hrál kriminálníka, operního zpěváka a další různé postavy. Je to skvělé.

Máte po těle hodně tetování. Je to pozůstatek mládí, nebo záliba?

Hodně cestuji, nenávidím dánskou zimu. A odevšad si vozím suvenýry a nové tetování.

Reklama

Související články

Mirrenovou uhranuly Karlovy Vary svou krásou

Doslova uhranutá krásou Karlových Varů prožívala britská herečka Helen Mirrenová svou účast na letošním karlovarském mezinárodním filmovém festivalu, kde...

Výběr článků

Načítám