Hlavní obsah

Diváci se mohou ve Varech těšit na 180 celovečerních filmů

Právo, Rudolf Voleman

Na 180 celovečerních a 30 krátkometrážních filmů se mohou letos těšit diváci na 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který zahajuje v pátek 29. června.

Foto: Věra Míšková, Právo

Umělecký ředitel festivalu Karel Och

Článek

„Letos jsme vybírali ze zhruba 2,5 tisíce filmů,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och. „Nejdelší snímek je patnáct hodin dlouhý a nejkratší je šestiminutový,“ dodal. Festival otevře v pátek večer ve Velkém sále hotelu Thermal svižným tempem vyprávěný příběh o zakladateli belfastské punkové scény nazvaný Good Vibrations, který budou moci diváci následně rovněž vidět v karlovarském letním kině.

V hlavní soutěži je dvanáct filmů, přičemž Českou republiku bude reprezentovat snímek Polski film. V programu festivalu bude promítnuto celkem 56 debutových filmů. V průběhu festivalu budou moci ovšem diváci shlédnout mimo jiné i vítězné filmy z festivalů v Cannes, Berlíně a také loňského nositele Zlatého lva z Benátek.

Mirrenová už v pátek

Jako první z velkých hvězd přicestuje do Karlových Varů britská herečka a režisérka, držitelka Oskara za nejlepší ženský herecký výkon z roku 2006 za film Královna, Helen Mirrenová. „Její příjezd očekáváme v pátek,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška. Na závěr karlovarského festivalu má přijet další velká hvězda světového filmu, americká herečka Susan Sarandonová. „Předpokládáme, že do Karlových Varů přicestuje příští týden ve čtvrtek večer nebo v pátek dopoledne,“ dodal Bartoška.

Hlavní pokladna festivalu se otevře už ve čtvrtek v devět hodin ráno, přičemž ceny vstupenek zůstávají i po dvanácti letech stejně vysoké, tedy 65 korun za lístek. V pátek bude otevřeno 22 pokladen už od osmé hodiny ráno. Prodávat se budou rovněž festivalové pasy, díky kterým divák může ušetřit až polovinu vstupného. Držitelé pasů platných na celý festival dostanou navíc vouchery na nápoje a občerstvení v Bagetérii, která již roste pod Thermalem. „Když jsme se vloni baťůžkářů ptali, co jim tady chybí, tak to byla právě bagetérie,“ vysvětloval výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám