Hlavní obsah

Cukr v děravé kapse Arnošta Lustiga

Právo, František Cinger

Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga se jmenuje dokumentární film Evy Lustigové o jejím otci, spisovateli a scenáristovi Arnoštu Lustigovi. Premiéra se odehraje v sobotu 30. června v 19 hodin v karlovarském kině Drahomíra.

Foto: Foto TK – Marek Štěrba

Eva Lustigová s otcem v roce 2006, kdy se zrodil nápad natočit film Tvoje slza, můj déšť.

Článek

„Nápad se zrodil v Karlových Varech v roce 2006 s tím, že natočím film o Arnoštovi a pokusím se ho zachytit, jak jsem ho znala i neznala,“ říká autorka námětu, scénáře i režisérka v jedné osobě.

Byl to poslední film, který v životě viděl. Byl večer ve Vinohradské nemocnici, v té Královské
Eva Lustigová

„Film jsme natáčeli pomalým tempem, od oslavy osmdesátin v prosinci 2006 do července 2008. Odpovídal spontánně. Otázky nechtěl znát napřed. Rozuměl spolupráci. Čas od času se mě ptal, jak pokračuje produkce. Bral to umělecky a říkal, že na múzu se nespěchá. Mezitím se narodila krátká dvanáctijazyčná verze s doprovodem Václava Hudečka a aspoň čtyři verze dlouhé," prozradila spisovatelova dcera.

A dodala: "Byl to poslední film, který v životě viděl. Byl večer ve Vinohradské nemocnici, v té Královské. Arnošt zacházel se sílou jako s kostkou cukru v děravé kapse. Slyšela jsem: ,Evko, jestli druhá polovina je stejně dobrá, tak jsme zase dali gól.‘“

Lustig se vrací na festival

Lustigová si vybrala špičkové spolupracovníky. Kameramanem je Marek Jícha. Z desítek filmů režisérů, kde vynikají Milan Cieslar či Tomáš Vorel, jmenujme Cesta z města, Kamenný most, Skřítek nebo Der Lebensborn – Pramen života. Střih je dílem Jiřího Brožka, trojnásobného držitele Českého lva za Krvavý román, Je třeba zabít Sekala a Anděl exit. Jeho jméno najdeme i pod Panelstory, Láskou mezi kapkami deště, Pozor vizita i Slavnostmi sněženek.

Ve filmu vystupují Lustigovi kamarádi Květa Fialová, Miloš Forman, Václav Havel, Ivan Passer, Jiří Menzel, Zdeněk Svěrák a další.

Po promítnutí bude následovat beseda s autory i křest stejnojmenné knihy, kterou zároveň vydává nakladatelství Mladá fronta. Čtenáři  v ní najdou mnoho otázek i odpovědí, které se na plátno nevešly.

Lustig se tak vrací na festival, který měl moc rád. V letech 1968 a 1996 zasedl v porotě. Loni jeho památku, zemřel 26. února 2011 ve čtyřiaosmdesáti, připomněl film režiséra Amira Bara-Leva Fighter – Bojovník. Při uvedení na MFF získal v roce 1998 Zvláštní cenu poroty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám