Hlavní obsah

O festivalovou půjčovnu kol je enormní zájem

Právo, Rudolf Voleman

Zájem o půjčovnu jízdních kol na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech je mezi jeho návštěvníky obrovský.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

O půjčení kol je veliký zájem.

Článek

„Půjčovna má tři stanoviště - ve stanovém městečku na Rolavě, za Thermalem a u Grandhotelu Pupp,“ uvedl Martin Verner ze společnosti Ski a Bike Centrum Radotín, která půjčovny s celkem šedesáti bicykly při karlovarském filmovém festivalu zajišťuje.

„Oproti loňsku nenabízíme horská kola, ale kola určená do města. Jsou pohodlnější na ovládání a lépe se k dopravě po městě hodí. Mají například komfortnější sedačku a zapadají více do městského stylu,“ konstatoval Verner.

Už vloni festivalové půjčovny nabízely ke kolům zámek, přední a zadní světlo a také přilbu.

„Letos jsme k tomu přidali brašničku na přední řídítka, kam si cyklista může uložit například mobil nebo pití,“ uvedl Verner s tím, že na vrchu brašničky je umístěna mapa, na které jsou vyznačeny trasy, jak se po městě nejlépe pohybovat.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kolařky v akci

„Všichni to uvítali,“ komentoval s tím, že další novinkou je zařazení zvonku do výbavy kol. „Cyklista může na sebe upozornit na kolonádách, kde se pohybují pěší,“ dodal.

Vloni se půjčilo celkem 4,8 tisíce jízdních kol. „Chceme to číslo letos atakovat a doufáme, že jej překonáme,“ uvedl Verner. Půjčovny mají otevřeno od 8 do 23 hodin a k zapůjčení bicyklu je třeba mít doklad totožnosti a festivalový pas.

Průměr? 26 minut

„Kola půjčujeme na čtyři hodiny, přičemž první hodina je zdarma a za každou další se platí sto korun,“ uvedl Verner s tím, že vloni byla průměrná výpůjční doba 26 minut. Kola jsou totiž nejčastěji využívána pouze k dopravě mezi stanovým městečkem, Thermalem a kinosály v GH Pupp, což jsou trasy, které lze na kole zvládnout do hodiny.

Ráno je největší zájem o kola z půjčovny ve stanovém městečku, odkud baťůžkáři vyrážejí za filmy do centra města. „Přes den pak u Thermalu,“ uvedl Verner. „Pokud na některém stanovišti kola chybí, rozvážíme je tam z ostatních půjčoven,“ dodal s tím, že se dosud žádné kolo neztratilo.

„Pouze jeden klient nám do večera kolo nevrátil, ale našli jsme si ho druhý den ráno a kolo vrátil. Nepochopil, že jej nemůže mít půjčené po celou dobu festivalu, tak si ho na noc zamkl před hotelem. Naštěstí ho nikdo neukradl,“ popisoval Verner.

K dispozici jsou letos kola čtyř různých velikostí od amerického výrobce Specialized. Půjčovny obsluhuje celkem čtrnáct lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám