Hlavní obsah

Eva Zaoralová předává žezlo, ale neloučí se

Právo, Věra Míšková

Umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová se rozhodla předat žezlo do rukou Karla Ocha a v rozhovoru přiznala proč.

Článek

Rozhodla jste se předat od roku 2011 žezlo umělecké ředitelky Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary členovi svého týmu Karlu Ochovi. Co vás k takovému rozhodnutí vede?

Myslím si, že po 16 letech práce v této funkci je načase, abych ji předala. Tím spíš, že jsem přesvědčena, že ji předávám do správných a dobrých rukou. Karel Och je můj již dlouholetý spolupracovník, znám ho víc než deset let a v tuto chvíli je na funkci uměleckého ředitele dobře připraven.

Vy sama ale z vedení festivalu neodcházíte…

Ano, budu nadále ve vedení jako umělecký poradce. Moje představa je přesunout na Karla Ocha povinnosti i odpovědnost, která z funkce uměleckého ředitele vyplývá. Přitom bych ale nerada opouštěla festival, na jehož vývoji a současné podobě jsem se podílela a mám ho ráda. A protože se zatím cítím dobře, věřím, že ještě mohu být platná.

V čem tedy bude spočívat vaše nynější práce?

Kromě předání té spousty povinností a odpovědnosti se vlastně příliš lišit nebude. Ponechám si ty oblasti světové kinematografie, kde mám nejvíc znalostí, konkrétně Francii, Itálii a Španělsko, a dál budu pracovat jako členka výběrové komise. To znamená, že zase uvidím stovky filmů na DVD, která nám zasílají producenti, a dál budu vybírat i na festivalech především v Berlíně, v Cannes a v Benátkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám