Hlavní obsah

Zahradnice slíbily strážníkům polibek za dopadení ničitelů datumovky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Polibek od nejkrásnější zahradnice přislíbily karlovarským městským strážníkům zaměstnankyně správy lázeňských parků za dopadení ničitelů květinové datumovky ve Smetanových sadech před Alžbětinými lázněmi.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Poškozená květinová datumovka ve Smetanových sadech.

Článek

Podobně jako v minulých letech je totiž datumovka při filmovém festivalu téměř každou noc terčem vandalů, kteří ji buď rozkopávají nebo se ji snaží upravit k obrazu svému. Zahradnice ji pak musejí ve svém volnu znova a znova opravovat, aby ukazovala skutečné datum.

„Přes lázeňskou sezónu není datumovka nikomu terčem v oku, ale při festivalu se v podstatě každou noc někdo snaží ji předělat nebo třeba jen poškodit,“ uvedl ředitel Správy lázeňských parků v Karlových Varech Miroslav Kučera. „Je to už taková tradice, takže naše zahradnice vypsaly i letos odměnu. Který ze strážníků chytí vandaly řádit na datumovce, bude odměněn polibkem od nejkrásnější zahradnice,“ dodal Kučera.

Kamera se dívá

Minimálně jeden polibek už mají strážníci přislíbený. „Na datumovce zastihla hlídka strážníků nějaké děvče, které se rozhodlo datum přepsat. Dostala pět set korun pokutu,“ prozradil Kučera. „Na začátku festivalu jsme tam ještě načapali chlapce, kteří datumovku rozebírali,“ připomněl velitel karlovarských strážníků Marcel Vlasák. „Nad datumovkou je umístěna monitorovací kamera, ale ta nemá na starosti pouze ji, ale i další části města v okolí. Proto není vždy jednoduché vandaly při činu chytit,“ poznamenal Vlasák.

Květinovou datumovku každé ráno skládají do záhonu zahradnice z escheverií. „Vypadají jako sukulent. Jedná se o druh netřesků, které mají pravidelné tvary růžice a jsou pěkně stříbrné,“ uzavřel Kučera.

Reklama

Související články

Filmaři bojují ve Varech o peníze

Půl miliardy korun chce získat ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) pro filmaře v rámci státního rozpočtu na příští rok. Peníze by měly jít na podporu...

Výběr článků

Načítám